© kma

"Welke onmens doet nu zoiets?"

Al twee honden gestorven door vergifting in wijk Deuzeld

In de wijk Deuzeld in Schoten zijn vorige week twee honden gestorven door vergiftiging. De politie is een onderzoek gestart. De vrees leeft dat er een hondenhater aan het werk is.

Kristin Matthyssen

Christiane Horemans uit de Kruiningenstraat moest donderdag afscheid nemen van haar trouwe weimaraner Nipsu, een grijze jachthond van 11 jaar. “Woensdagavond werd hij ziek. Hij begon te kwijlen en gaf vocht en slijm over. Het werd erger en erger, en hij begon ook bloed te ontlasten. Op het laatst lag hij in een plas bloed. De dierenarts is hem een spuitje komen geven. Dezelfde dag is er nog een hond in deze wijk gestorven in een plas bloed met exact dezelfde vergiftigingsverschijnselen.”

Christiane gaat 's ochtends om 5u al wandelen met haar hond. “Dan is het nog donker. Ik heb niet kunnen zien of hij onderweg iets gegeten heeft, maar volgens de dierenarts ging het wel degelijk om vergiftiging.”

Els Delafaille, woordvoerder van de politie van Schoten, bevestigt dat er al twee klachten zijn ingediend voor vergiftiging van een hond. Er zouden ook meerdere honden ziek zijn geworden. “We gaan de zaak nu onderzoeken”, zegt Delafaille.

Voor Christiane is het een groot verlies. “Nipsu en ik waren altijd samen, we sliepen zelfs samen. Door haar leeftijd had ze last van suikerziekte. Ze was nog niet zo lang geleden geopereerd, maar had die ingreep goed doorstaan en was veel beter. Ik had gehoopt nog minstens twee jaar van haar gezelschap te mogen genieten.”

De getroffen dieren zouden allemaal gewandeld hebben in een paadje achter de Adriaan Brouwerstraat. In het daar gelegen ­café De Leck waren ze gisteren al van het nieuws op de hoogte. “Het gaat niet enkel om honden, er zijn ook al poezen vermist”, wijst de cafébazin naar een opsporingsaffiche in het café.

Ook in dienstencentrum Cogels-hof naast het Cogelspark op de Zeurt is iedereen op de hoogte. “Ik durf mijn hondje Cado, een kruising tussen een chihuahua en een pincher, hier niet meer uit­laten”, reageert Gerda Martens. “Welke onmens doet nu zoiets? Waar kunnen wij nog veilig onze hond uitlaten? Zelfs thuis - ik woon aan het Cambeenbos in Sint-Job - houd ik Cado altijd binnen. Daar zit sinds een tiental dagen een grote oehoe, die al kippen en vermoedelijk ook poezen heeft meegenomen. Zo'n uil is erg, maar een mens die gezonde honden vergiftigt, zoals hier in Schoten, is nog erger.”

kristin matthyssen ¦Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio