© mia uydens

Ellen is gediplomeerd professional organizer

Nieuw: eerste hulp voor chaoten

Ellen Rymen (35) uit Zoersel volgde in Utrecht (Nederland) een opleiding tot 'professional organizer'. Ze coacht gezinnen en bedrijven die nood hebben aan meer structuur of routine.

Kristin Matthyssen

In Nederland is het beroep van 'professional organizer' al beter ingeburgerd, maar hier in Vlaanderen is het nog vrij nieuw. Ellen Rymen werkte in het verleden als 'visual merchandiser', wat er vooral op neerkomt om winkels zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de consument. Een overzichtelijk gerangschikte stockruimte hoort daar ook bij.

“Het belang van een goede organisatie om je doel te bereiken, viel mij meer en meer op. Niet alleen in winkels, maar ook in huishoudens. Gezinnen van tweeverdieners lopen tegenwoordig vaak vast. De kinderen hebben veel hobby's. Meer structuur en routine in de dagdagelijkse taken kan al helpen. Het brengt rust in je hoofd.”

Drukke single

Iedereen kan beroep doen op Ellen Rymen. “Van de drukke single die de kasten wil opruimen tot het bedrijf dat de stockruimte wil reorganiseren. Zo zitten veel kleine kledingzaken in volle voorbereiding voor de solden, maar ook de nieuwe collecties komen binnen. Ze kunnen in deze drukke periodes wel iemand gebruiken om wat orde in de chaos te brengen.”

Professional organizer Ellen Rymen - die een zelfstandigenstatuut heeft - is inzetbaar vanaf drie uren. “Dat is de minimumtijd die je nodig hebt om iets geordend te krijgen. Onlangs was ik bij een klant met drie kinderen die net verhuisd was. Ze had voor niets een vaste plek. Dat is dodelijk. Veel mensen krijgen stress omdat ze te veel spullen hebben en niets kunnen wegdoen. Less is more. De kringwinkel of verkoop op tweedehandssites kan dat proces van afscheid nemen vergemakkelijken. De spulletjes die bij jou in de weg staan, krijgen een tweede leven, of je kan er nog iets mee verdienen.”

Onlangs stond in de krant dat één op drie Vlamingen stress krijgt van rondslingerende spullen. “Ik weet gewoon niet meer waar ik moet beginnen”, krijg ik vaak te horen. Dat gevoel herkent iedereen. Grijp je niet in, dan kan het in het slechtste geval tot een burn-out leiden. Onlangs heb ik de administratie van iemand mee op orde gebracht. Ik geef ook workshops, zodat mensen handvatten krijgen om zelf orde op zaken te stellen. Rust verschijnt waar chaos verdwijnt.”

Ellens bedrijfsnaam 'Het Overzicht' kon niet beter gekozen zijn.

www.hetoverzicht.be, 0473.96.11.58 info@hetoverzicht.be

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio