"Acterende vrouwen pas rond 1980 toegelaten"

Print

De cast van Boerenverdriet, alleen één speelster ontbreekt. Foto: kma

Zandhoven - In de oude parochiezaal van Pulle wordt volop gerepeteerd voor het stuk Boerenverdriet van het jubilerende KWB Toneel. Straf genoeg was komedie spelen in Pulle lange tijd een voorrecht voor mannen.

De KWB van Pulle speelt exact vijftig jaar toneel, en de ticketverkoop bewijst dat het nog altijd een van de culturele hoogtepunten van het jaar is in het dorp. De KWB speelt zes voorstellingen tussen vrijdag 25 november en zaterdag 10 december. Die laatste is zelfs al uitverkocht.

Ditmaal koos het gezelschap voor de volkse komedie Boerenverdriet van de al overleden toneelschrijver Louis Boonen. André Rijmen, een van de oud-strijders bij het KWB Toneel, speelt een boer met geheugenverlies. Wie zal de koeien melken en op het veld werken, als de boer op non-actief staat?

Regisseur van dienst is icoon Fons Cools, de enige die er vijftig jaar geleden bij het eerste toneelstuk ook al bij was. “Maar toen als speler”, vertelt Fons, die begin dit jaar nog de eerste Zilveren Zandkorrel won, een nieuwe carrièreprijs voor een leven vol cultuur. “Rik Verheyen, die op de grens Grobbendonk-Pulle woonde, was toen nog onze regisseur. Intussen ben ik 35 jaar als regisseur bezig.”

Het is bijna niet te geloven anno 2016, maar Fons Cools vertelt dat het toneel van KWB lange tijd exclusief voor mannen was. “Gemengd toneel mocht niet, omdat wij in de parochiezaal speelden en het uitging van KWB, met de ‘k’ van katholiek. Pas rond 1980 zijn wij een gemengde toneelkring geworden. Het werd te moeilijk, er kwamen te veel meisjes vragen of ze ook mochten meedoen. De KLJ - die toen nog bestond in Pulle - speelde ook gemengd toneel.”

Wie dan die eerste twintig jaar de vrouwenrollen speelden? “Ik herinner me niet echt dat dat problemen gaf of dat mannen vrouwenrollen moesten opnemen”, wroet Cools in zijn geheugen. “Er bestonden in die tijd ook veel toneelstukken met uitsluitend mannenrollen. Wij speelden in die periode zelfs twee keer per jaar een stuk. Dat ging om een blijspel en een drama. Ook typisch voor die beginjaren waren de sketches na de voorstelling.”

Dat toneel nog springlevend is in Pulle, bewijzen de drie nieuwkomers. 

Boerenverdriet, KWB Pulle, 25/11-10/12, parochiezaal, Dorpsstraat 12, 8 euro, Asterix, Boudewijnlaan 94

 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio