"Verzamelaars betalen tussen de 5 en 750 euro voor miniatuurauto"

Guido met enkele racetransporters. Foto: kma

"Verzamelaars betalen tussen de 5 en 750 euro voor miniatuurauto"

Print
Zandhoven - Wie heeft er als kind nooit met een Matchbox of Dinky Toy gespeeld? Sommigen blijven er hun leven lang aan verslingerd, zoals Guido Devreker uit Massenhoven. Hij organiseert zondag in De Populier een grote beurs.

De Antwerp Model Car Swapmeet, een grote internationale ruilbeurs voor miniatuurwagens, werd 25 jaar lang in het vroegere Alpheusdal in Berchem georganiseerd. Guido Devreker (63) was een van de medeorganisatoren. “Maar het Alpheusdal stopte, en we verhuisden naar het Autoworld Museum in Brussel. Door de hoge huurkosten moesten we een toegangsprijs van meer dan 10 euro vragen. Dat was niet te doen. Als inwoner van Zandhoven kan ik evenementenhal De Populier voordelig huren. Eigenlijk is Zandhoven, tussen de E313 en de E34, een ideale locatie voor bezoekers en standhouders uit Nederland en Duitsland. Ook vanuit Frankrijk verwachten we volk.”

Guido Devreker is beroepshalve actief in de wereld van de vorkliften. Maar zijn grote passie ligt bij classic cars en oldtimers. Zo reed hij zopas nog een oldtimerrally in Knokke met zijn vriend Guy Verhofstadt als piloot en hijzelf als kaartlezer. “We deden mee in een Porsche van 1958. Spijtig genoeg hebben we na tweeënhalve dag de rally moeten verlaten, omdat ons wiel afgebroken was. Dat kan gebeuren bij zulke oude wagens.”

Naast de échte rallywagens, verzamelt Guido ze ook in miniatuur. Hij is gespecialiseerd in een echt nicheproduct: de racetransporters. “Dat zijn omgebouwde vrachtwagens waarin rallywagens vervoerd worden, dus géén aanhangwagens”, zet hij de puntjes op de i. “Verzamelaars zijn vaak maniakaal. Zo heb ik een serie van identieke racetransporters in donkerblauwe carrosserie met beige binnenbekleding, in lichtblauw met lichtbeige binnenbekleding en nog in een andere kleurtint. Je hebt zo ook in alle schalen tegenwoordig, gaande van 1/87ste tot 1/8ste. Vroeger waren vooral de Dinky Toys, Corgi Toys en Matchboxes bekend, maar dankzij de fabrieken in China zijn daar nog allerlei andere producenten bijgekomen, die zo’n tien jaar geleden de marktprijs sterk deden dalen. Intussen zijn de prijzen wel weer naar boven gegaan. Zo’n autootjes kosten tussen de 5 euro en 750 euro. Op de beurs zondag zitten ook echt gespecialiseerde standhouders, bijvoorbeeld mensen die énkel stickertjes of wieltjes verkopen voor zelfbouwers. Omdat er amper nog gespecialiseerde winkels bestaan, zijn verzamelaars aangewezen op beurzen.”

Guido Devreker wil de Antwerp Model Car Swapmeet voortaan jaarlijks in De Populier organiseren. Zondag zal ex-rallykampioene uit de jaren zeventig Yvette Fontaine haar boek komen voorstellen en signeren. Guido bezit trouwens de auto waarin Yvette haar grote successen boekte in miniatuur. Zij was vroeger de vrouwelijke Jacky Ickx.

Walter Ceulemans houdt zijn boek over de Belgische vrachtwagen- en busbouwer Brossel boven de doopvont.

Antwerp Model Car Swapmeet, zo 30/10, De Populier, Populierenhoeve 22, Zandhoven, 9.30-14u. 3 euro

 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio