© kma

© Kevin Verboven

© Kevin Verboven

© kma

© kma

© kma

1 / 6
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

"De oude Grieken beoefenden deze sport al!"

Eerste Belgisch kampioenschap Vuistbal

Op het C-terrein van K Zandhoven SK werd zaterdag het eerste Belgisch kampioenschap Vuistbal gespeeld. Vuistwatte? "In Duitstalige landen is het even bekend als volleybal", zegt Bert Stoelen die de sport in ons land groot wil maken.

Kristin Matthyssen

Het eerste Belgisch kampioenschap Vuistbal was zo aberrant, dat zelfs de redactie van Humo een reporter langsstuurde voor een filmpje op de website. “Het lijkt op volleybal, maar het grootste verschil is dat het met de vuist en onderarm wordt gespeeld”, legt Bert Stoelen uit Zandhoven uit. “In plaats van binnen op een volleybalterrein, wordt vuistbal buiten op een grasveld gespeeld van 50 op 20 meter, een kwart voetbalveld dus. Veel groter dan een volleybalterrein. Nog een verschil met volleybal is dat de bal - een kruising tussen een lederen voetbal en een volleybal - tot drie keer toe mag botsen.”

Bert kwam in maart in aanraking met de sport toen hij met een Zwitserse in Australië zat. “Fairplay en vriendschap zijn belangrijk in vuistbal. Via die Zwitserse konden we bij een bevriende ‘fistballplayer” in Australië blijven slapen. Alleen al in Duitsland zijn er 12.000 teams. Vuistbal werd al in 240 na Christus door de oude Grieken beoefend!”

Terug in België zocht Bert ook een vuistbalteam, maar hij vond er geen. “Ik ben dan maar ineens met het eerste Belgisch team begonnen, en heb meteen ook de Belgische Vuistbal Associatie opgestart. Qua papierwerk was dat wel een hele operatie. Nu willen we ons met het Belgisch team klaarstomen voor het EK.”

Vermits er nog maar zo weinig spelers zijn, hadden zelfs absolute beginners zaterdag kans om Belgisch kampioen te worden. Meer: bij de vrouwenploeg werd iédereen Belgisch kampioen. “Toch een speciaal gevoel”, zei Erika Van Rompaey, die als 55-plusser ineens een gouden medaille om haar hals kreeg.

Bij de mannen was de strijd groter, met zes teams en deelnemers uit Kalmthout, Wuustwezel en het Brusselse.

Volgende week is het alweer een hoogdag in Zandhoven, met het WK Wiezen. Wie vuistbal wil spelen, vindt info op de facebookpagina van de Belgische Vuistbal Associatie of via b.stoelen@bfa-vuistbal.be

Meer in Gazet van Antwerpen maandag

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio