© mia uydens

© mia uydens

1/2

Via nieuw door studenten gerund bedrijf kan u volledig legaal gemotiveerdestudent inschakelen voor tuinklussen of computerhulp tegen voordelig tarief

Ondernemende studenten starten zelf StuSend

Studeren en ondernemen is de nieuwe hype. Een perfect voorbeeld hiervan is StuSend uit Oostmalle, een bedrijf van studenten dat werk op maat verschaft aan studenten.

Wie jong is, onderneemt: volgens Unizo wagen steeds meer -25-jarigen zich al tijdens hun opleiding aan een eigen zaak. Vorig jaar waren dat er 103.200, bijna 17 procent meer dan vijf jaar eerder.

Het StuSend-team bestaat uit jongeren die zelf op zoek gingen naar de perfecte studentenjob, waarbij met vrienden plezier maken en werken hand in hand gaan. Azeddine El Bastani (22), ­Jordy Thibaut (22) en Pim Smet (22) komen alle drie uit dezelfde buurt in Oostmalle. Jordy is ­intussen wel naar Merksplas verhuisd. Azeddine studeert rechten aan de Universiteit Antwerpen, Jordy heeft rechten en TEW gestudeerd maar heeft nu een time-out ingelast om zich opStuSend te focussen, en Pim studeert kmo-management aan de Karel de Grote-Hogeschool.

“Wij hebben vroeger ook allemaal studentenbaantjes gedaan, onder meer in de horeca, maar vaak waren het dingen die ver van ons interessegebied lagen”, vertelt Pim. “Tegenwoordig faciliteren veel universiteiten en hogescholen ondernemerschap tijdens je studie. Je bent dan in hoofdberoep student, en in bijberoep onder­nemer. Je ouders verliezen hun kinderbijslag niet. Het is een beetje zoals een topsportstatuut. Ook de Vlaamse overheid moedigt ondernemerschap tijdens je studie aan. Daarom zijn we in april met StuSend begonnen.”

De vrienden hebben al een pool van een twintigtal studenten met verschillende capaciteiten waarop ze beroep kunnen doen. Zo zit er een student schrijnwerkerij bij, maar net zo goed een studente fotografie. “Het voordeel is dat wij onze mensen tegen studententarief kunnen inzetten bij klanten, dus goedkoper dan de gangbare marktprijzen. Maar voor de rest zijn ze volledig in orde met verzekering en alles wat je wenst. Wij bieden diensten aan als tuinonderhoud, verhuishulp, algemene klusjes en chauffeurdiensten, maar ook boekhouding, computerhulp, fotoshop of webdesign”, legt Azeddine uit.

Pim, die zelf aan een hogeschool studeert, merkt dat er vaak veel aandacht is voor theorie, maar minder voor praktijk. “Ik ervaar dat veel studenten die zich aanmelden voor StuSend blij zijn dat ze hun leerstof in de praktijk kunnen gebruiken.”

Door te flyeren en zich voor te stellen in bedrijven probeert StuSend klanten te werven. “Wij zijn flexibel. Iemand die naar Zaventem moet, kunnen wij bijvoorbeeld met zijn eigen auto naar de luchthaven brengen om de auto nadien weer netjes thuis af te leveren. We proberen ook altijd dezelfde student naar dezelfde persoon te sturen.”

Via hun eigen studentenbaantjes in het verleden konden de drie al wat centen sparen die ze nu in twee camionettes, een aanhangwagen en tuingereedschap zoals snoeischaren geïnvesteerd hebben. “Als je normaal als student naar een uitzendkantoor gaat, kom je in een heel hiërarchische omgeving terecht. Wij stellen ons op dezelfde hoogte als onze studenten. Zo'n werkomgeving is heel motiverend en inspirerend”, vindt Jordy. “Wij zetten er bij StuSend hard op in dat iedereen hier gráág komt werken, en dat is door een job aan te bieden die aansluit bij je individuele kwaliteiten.”

Voorlopig zijn de studerende ondernemers, of ondernemende studenten, actief in de hele Voorkempen. “Naargelang hoe groot de klus is, kunnen we ook wel verder rijden.”

Of ze soms venijnige opmerkingen krijgen van bedrijven, dat StuSend met zijn studententarieven onder hun duiven komt schieten? “Nee, ze moeten ons niet als bedreiging maar als partner zien. Als een bedrijf een klus heeft die het niet afkrijgt, kan het beroep doen op ons.”

De eerste reacties zijn alvast positief. “Ook onze oud-leerkrachten van het middelbaar vinden het een knap initiatief.”

www.stusend.comMeer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio