© mia uydens

Annicken vertellen uw verhaal

Wilt u een collega verrassen met een onvergetelijke speech bij zijn pensioen? Een afscheidstekst schrijven voor een uitvaart maar vindt u zelf de juiste woorden niet? Dan is er nu Jouw Verhaal.

Kristin Matthyssen

Annick De Smet (52) uit Massenhoven is linguïste. Ze volgde dictie en voordracht en werkte in het onderwijs en bij een uitgever. Annick Beirinckx (36) uit Lier gaf Nederlands, Engels en godsdienst en is nu internaatsbeheerder. Voordracht en toneel zijn haar passies. Als er in haar familie feestjes of vieringen plaatsvinden, is zij al jaren de vaste tekstschrijver voor spitse speeches of loepzuivere odes. “Jij zou daar je beroep van moeten maken!” kreeg Annick Beirinckx vaak te horen. In Annick De Smet vond ze de ideale partner om dat nu te proberen.

Met hun bedrijf Jouw Verhaal maken ze vieringen, vormingsdagen en voordrachten op maat. Want niet iedereen heeft de gave van het woord, en een geboortefeest, huwelijk of afscheid kun je niet overdoen als het de eerste keer mislukt.

Er is een trend om te personaliseren, stellen de twee Annicken vast. Vroeger grepen mensen vaak naar de verzamelde gedichten van Toon Hermans om hun gevoelens te verwoorden. Mooi, maar niet altijd 100% herkenbaar. Nu veel meer uitvaartdiensten in aula's plaatsvinden, blijven de ceremoniemeesters daar ook soms steken in gemeenplaatsen.

“Wij merken in onze eigen omgeving dat mensen weer meer nood hebben om stil te staan bij belangrijke gebeurtenissen. Wij focussen ons op het woord. Als er behoefte is aan een persoonlijke tekst, komen wij luisteren naar jouw verhaal of verhalen, want we kunnen ook bij meerdere mensen langsgaan, om een treffende tekst samen te stellen en er misschien nog de gepaste muziek bij te zoeken. 'Kun jij iets schrijven?' is een vraag die steeds vaker gesteld wordt, maar niet iedereen kan verwoorden wat er écht in hem omgaat. Desgevraagd komen wij de tekst ook nog voorlezen tijdens de kerkdienst of op het feest, want het kan zowel bij droeve als bij heel blije gebeurtenissen.”

Jouw Verhaal is dus een EHBO als je zelf de juiste woorden niet vindt. Vanuit diezelfde optiek bieden ze ook vormingsdagen op maat aan voor scholen of verenigingen. “Soms krijgen scholen de opdracht iets te doen rond delicate thema's als gameverslaving, pesten, relaties en seksualiteit of zelfdoding. Voor leerkrachten die al zoveel te doen hebben, is dat niet altijd makkelijk. MetJouw Verhaal bieden wij in een combinatie van spel, introspectie, interactie en reflectie ook vormingsdagen of workshops aan.”

Annick en Annick zorgen ook nog voor voordrachten. “Dat kan heel breed gaan, van een ode aan de liefde tot een themavoordracht voor een vereniging zoals KVLV of Markant of voor een bedrijf.”

www.jouwverhaal.be

kristin matthyssen ¦

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners