Kasteel Starrenhof blikvanger Open Monumentendag voor provincie Antwerpen

Print

Christophe Matthijssens bij Het Starrenhof. Foto: wf

Kapellen - De organisatie van de Open Monumentendag prijst het Starrenhof in Kapellen als een van de toppers in de provincie Antwerpen aan deze zondag. Het privédomein wordt uitzonderlijk opengesteld.

“Wij verwachten wel wat volk, omdat het al lang geleden is dat het privédomein in de Kapelsestraat 61 nog eens toegankelijk was voor het groot publiek”, legt Christophe Matthijssens, diensthoofd Evenementen en Communicatie van de gemeente Kapellen, uit. Zelf wordt hij zondag een van de domeingidsen.

Het kasteel zal vanbinnen niet toegankelijk zijn, maar de kapel wel. Voor de rest kan er gewandeld worden in de riante tuin met vijver, die speciaal voor de Open Monumentendag nog eens onder handen werd genomen.

Het grote grasveld voor het kasteel tussen de twee gekasseide eindeloze oprijlanen, wordt een evenementenweide met toog en XXL-gezelschapsspellen voor kinderen. Er zijn ook verkleedkleren voor prinsen en prinsessen.

“Het belangrijkste worden de gegidste wandelingen”, vertelt Christophe Matthijssens. “Vorig jaar lokte kasteel Wolvenbos in Kapellen achthonderd bezoekers tijdens de Open Monumentendag. Daarom hebben we genoeg gidsen voorzien, zodat de groepjes niet te groot worden. Een rondleiding duurt ongeveer een uur.”

Het eerste dat opvalt bij het betreden van kasteelStarrenhof en park, is dat het om een immens groot gebouw gaat, dat pico bello onderhouden wordt. “De huidige eigenaar Joost van Oosterum, een Nederlandse zakenman, kocht het in 2006. Hij heeft er zeven jaar met zijn echtgenote gewoond. Momenteel zijn er kantoren van twee bedrijven van de familie gevestigd en doet het dienst als opslagruimte.”

In 1878 liet baron Gaston-Henri, een telg van de befaamde familie Cogels zijn oog vallen op een domein van ruim 20 hectare. Samen met de Antwerpse architect De Grooff, bouwde baron Gaston-Henri er in 1881 een kasteel in Vlaamse neorenaissancestijl.

“De baron was geïnteresseerd in sterrenkunde, vandaar de naam Starrenhof. Op een sokkel voor het kasteel is een stervorm te zien, die ook in het wapenschild terugkomt. Het domein - dat nu een pak kleiner is - kende veel eigenaars. Vanaf 1922 kwam het in handen van een Deense reder, en ook de ambassadeur van Argentinië heeft hier een tijd gewoond. De langste eigenaars waren de Broeders van Scheppers, die er een kloostervleugel aanbouwden. De huidige eigenaar verbouwde die tot appartementen. We hebben nog foto's teruggevonden van spelevarende paters op een bootje in de kasteelvijver. Ook novicen werden hier opgeleid. Tijdens onze rondleiding bezoeken we de oude begraafplaats van de broeders. Ze liggen hier wel niet meer.”

In 1995 verkocht de congregatie het kasteel. Het domein was zelfs eventjes in handen van een schimmige Chinese investeringsmaatschappij.

“Een leuke anekdote is dat Gaston en Leo in hetStarrenhof opnames deden voor hun televisiefilm De Boot naar Spanje. Het kasteel vormde toen het decor van de psychiatrische inrichting waar Gaston door zijn familie 'weggestopt' werd, maar met hulp van Leo kon ontsnappen.” (kma)

Kasteel Starrenhof, Kapelsestraat 61, Kapellen, 11/9, 10-18u

 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio