© mia uydens

© kma

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

"Supporters, trek vanavond je laarzen aan"

Supportersdorp Halle-Zoersel heeft 'Werchter-probleem'

In het park van Halle worden vanavond weer duizenden supporters verwacht om Wales-België op reuzenscherm te bekijken. De aanhoudende regen zorgt er echter voor een 'Werchter'-probleem.

Kristin Matthyssen

Zoersel goes France is het meest succesvolle Rode Duivels-dorp van de regio. Elke EK-match kwamen er enkele duizenden supporters kijken, en vanavond zal dat niet anders zijn. Het gevolg is wel dat het pas heraangelegde grasveld een modderpoel is geworden. Organisator Luc - what's in a name? - Vandenplas stond net als alle voorgaande avonden ook gisteravond weer tot in de late uurtjes water weg te pompen, maar de situatie is hopeloos.

In de jongste gemeenteraad en op de facebookpagina De Zoerselaar worden kritische vragen gesteld over de heraanleg van het grasveld. Dat zou in het najaar van 2015 tot op een diepte van anderhalve meter uitgegraven zijn, om er het slib van de parkgrachten in te dumpen, en vervolgens nog op te hogen met afgegraven aarde van het kerkhof. Door het slib zou de ondergrond nu beenhard zijn zodat het water er allemaal op blijft staan. Het werd ook pas midden november weer ingezaaid, wat laat is.

“Het was perfect in orde, maar de omstandigheden zijn gewoon zeer uitzonderlijk”, reageert burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA). “Ik ben net op bezoek geweest bij landbouwers in Zoersel, in verband met de schade aan gewassen. Zij spreken van extreme toestanden. Zelfs hun ouders hebben nooit zo veel regenval en zulke natte akkers meegemaakt. Maar het slijk zet geen domper op de feestvreugde. De supporters weten dat ze hun laarzen best aantrekken.”

Omdat de parking ook onder water staat, moet er nu een stukje gestapt worden naar de parking van het vroeger transportbedrijf Van Aerde. “Er wordt gelukkig goed gevolg gegeven aan de oproep om zo veel mogelijk te voet of met de fiets te komen”, zegt Verstreken.

Of het grasveld nu opnieuw heraangelegd moet worden en of daar budget voor is? Schepen van Parken en Plantsoenen Danny Van de Velde (N-VA) geeft aan dat er vanaf 15 augustus sowieso gewerkt gaat worden in het park van Halle in het kader van het nieuw beheerplan. “We kunnen dan opnieuw het terrein frezen en de putten vullen. Misschien is het ook nuttig om na te denken over drainage. Het is de bedoeling om ditmaal vroeger, best in september, opnieuw het gras te zaaien. Ik ben ervan overtuigd dat het grasveld volgend jaar perfect zal liggen tegen de parkconcerten”, zegt Van de Velde. “Met houten planchetten en rijplaten wordt het comfort toch nog wat verhoogd. Houtsnippers of zand gooien zoals in Werchter heeft geen zin.”

Wie vanavond van het Werchter-gevoel wil proeven, kan dus naar Halle komen, maar laat je witte sneakers thuis. Voor organisator Luc Vandenplas van Zoersel goes France is het allemaal wel wat zuur. “Ik ben blij dat de mensen toch nog komen om van het samenzijn te genieten, maar ik had ze liever in andere omstandigheden ontvangen. En zeggen dat ik vroeger met het honderd jaar oude kasteelgazon nooit problemen heb gekend. Ik kende elke put en plas, maar wist dat die 's avonds droog zou zijn.”MEER OVER EK Voetbal in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio