Gemeente investeert in milieuvriendelijke voertuigen

Print

Een CNG-voertuig in het vulstation aan het gemeentemagazijn. Bart Van Gorp van Eandis overhandigt de sleutel aan burgemeester Van Hove. Foto: kma

Zandhoven - De gemeentearbeiders van Zandhoven rijden sinds kort wat groener over de wegen.

De gemeente investeerde in twee CNG (compressed natural gas)-voertuigen, samen met een vulstation.

De gemeente Zandhoven ondertekende het burgemeesterconvenant om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 met 20% te verminderen. De geleidelijke vervanging van het wagenpark door milieuvriendelijke voertuigen, is een van de manieren om die doelstelling te behalen.

Twee oude voertuigen van de groendienst waren aan vervanging toe.  De gemeente kocht twee CNG-camionettes van het type Iveco Daily met een open laadbak aan. Samengeperst zuiver aardgas is niet te verwarren met LP, wat een vuil restproduct is uit de bewerking van aardolie.

“We werken voor deze aankoop samen met Eandis”, zegt burgemeester Luc Van Hove (CD&V). “De netwerkbeheerder fungeerde als aankoopcentrale en zorgde mee voor de bouw van een eigen ‘slowfill’-station aan het magazijn. Het gaat om een kleinschalig CNG-vulstation, aangesloten op het gewone aardgasnet. Opladen duurt gemiddeld vier uur. We hebben een kooi gebouwd voor de voertuigen en het vulstation. Niet omdat de voertuigen onveiliger zijn, maar omdat het vulstation enkel voor gebruik door onze gemeentediensten bestemd is.”

Volgend jaar komt er een eerste publieke laadpaal voor elektrische wagens in Zandhoven, een project dat de gemeente ook met Eandis opstart. 

“Elektrische wagens zijn prima oplossing voor verplaatsingen met een kleine actieradius. Moet je grotere afstanden overbruggen, dan biedt een voertuig op CNG meer mogelijkheden”, zegt Bart Van Gorp van Eandis.

Volgens de burgemeester is het gemeentepersoneel enthousiast. "De andere voertuigen waren echt versleten, en deze zijn iets ruimer", vertelt hij.

CNG-voertuigen maken in tegenstelling tot het gezoem van elektrische voertuigen nog wel een beetje lawaai, maar niet meer dan een andere wagen.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio