© mia uydens

"Menselijke beenderen horen inderdaad niet thuis op stort"

Het stadsbestuur van Brugge heeft zich verontschuldigd bij Pieter Mijderwijk uit Zoersel. De kerkrestaurateur had aangeklaagd dat de stad menselijke resten op een container had laten gooien.

Kristin Matthyssen

Pieter Mijderwijk, een ervaren marmerier uit Zoersel die in 2013 de marmeren kerkvloer in de historische Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge hielp restaureren, was geschokt toen hij merkte dat menselijke resten van priesters die begraven waren in de kerk zomaar op een container werden gegooid.

Het ging over botten tot dertig centimeter lang, terwijl normaal alles moet uitgezeefd worden en enkel resten tot twee centimeter mogen worden afgevoerd. Geschoffeerd stak hij samen met de toenmalige kosteres, zuster Bernadette, de botten in plastic zakken, om ze aan het oog te onttrekken van de vele toeristen die al vanaf 9u 's morgens de kerk, Brugs erfgoed, zouden betreden. De verontwaardigde arbeider meldde de feiten aan de kerkfabriek en de archeologische dienst.

Schepen voor Patrimoniumbeheer Hilde Decleer (CD&V) liet de stadsdiensten een onderzoek uitvoeren. Haar conclusie luidde dat de aantijgingen ongeloofwaardig waren en dat de opgravingen conform de procedure uitgevoerd werden. De grote menselijke botten zouden naar een ossuarium (knekelhuis, red.) zijn afgevoerd.

Verkeerde datum

Ombudsman Marc Carlier van de stad Brugge voerde onderzoek en trok de getuigenis na van zuster Bernadette, die het relaas van Pieter Mijderwijk bevestigt. De zuster nam met haar iPad foto's van de menselijke resten, maar omdat er op de foto's de datum 2014 stond, werd haar getuigenis eerst in twijfel getrokken. Blijkt dat de datum op haar tablet verkeerd ingesteld stond.

Via de ombudsman hebben schepen voor Patrimonium Hilde Decleer en Leentje Gunst, diensthoofd Patrimonium Gebouwen, hun verontschuldigingen nu schriftelijk overgebracht aan Pieter Mijderwijk. De Stad Brugge was verantwoordelijk voor de restauratie.

“Ik ben blij dat mijn naam gezuiverd is, want ik werd afgeschilderd als een sensatiebeluste leugenaar”, zegt Mijderwijk. “Maar ik zal niet rusten voordat ook zuster Bernadette in ere hersteld wordt. Zij was een prima kosteres, maar werd ontslagen en naar het klooster gestuurd. Zij mag geen contact meer met mij hebben. Ook iemand van de poetsdienst werd afgedankt. Ik ga verder vechten om ook hun naam te zuiveren. Die Brugse boevenbende is nog niet van mij verlost.”Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio