Oldtimers bezoeken oldtimers

Print

Oldtimermeeting ter afsluiting van kunstweek in rusthuis Pniël. Foto: kma

Zandhoven - Ter afsluiting van hun kunstweek, werd het Classic Race en Rally Team uit Lier uitgenodigd in rust- en verzorgingstehuis Pniël in Pulderbos. Veel bewoners herkenden hun eigen oude autootje in de oldtimers.

Omdat auto’s toch ook een beetje kunst zijn en sommige van onze dementerende bewoners geprikkeld worden als ze dingen uit hun eigen verleden terugzien, leek een oldtimermeeting ons een leuk sluitstuk”, vertelt animator Ingeborg Broeckx van Pniël. Een geniaal plan, want de stoet rolstoelen die van het gebouw naar de parking trok, was groot. De bewoners waren duidelijk geïnteresseerd, niet in het minst de vrouwen.

Staf Peenen uit Zandhoven, die niet tot een oldtimerclub behoort maar uit sympathie kwam, had succes met zijn 64 jaar oude kaki-jeep. “Ik ben zelf zes jaar ouder dan mijn oldtimer”, vertelt Staf. “Het gaat om een Minerva die in de autofabriek in Oude God-Mortsel is gebouwd. Er zijn er  6.500 van gemaakt. Het Belgisch leger en de Civiele Bescherming hebben ermee gereden. Ik vond deze Minerva twintig jaar geleden onder het stro bij een boer in Vorselaar. Hij zou nu 4 of 5.000 euro waard zijn”, vertelt Staf. "Alle onderdelen zijn nog origineel, tot de kleinste bouten en moeren toe. Ik gebruik hem nu vooral om te gaan vissen."

Julia Serrie (94), afkomstig uit Schelle, heeft het leger nog met Minerva-terreinwagens zien rondrijden. “Deze herken ik direct, en dat oude Dafke en die 2 PK ook. Zelf heb ik nooit een auto gehad. Mijn man ook niet. Een auto was duur. Je moest daar speciaal voor gaan werken. Ik kende mensen die moesten kiezen tussen benzine tanken of vlees kopen. Mijn man en ik gaven ons geld liever uit aan vlees of toffe busreizen.”

Gilberte Mariën (87), afkomstig uit Kontich, is dan weer een echte autofreak. Ze baatte vroeger met haar man een wasserij uit en heeft met alles gereden: van een MG tot een BMW. Zelf zat Gilberte tot haar 80ste achter het stuur. Haar zoon had een garage. “Ik reed 70 kilometer per uur. Het was nooit druk op de weg, sommige mensen reden nog met paard en kar.” Een Jaguar E-type uit 1964 was de meest bijzondere aanwezige wagen. Er werden er maar 19 in België ingeschreven. Gilberte smulde van de bolides. “Laat mij hier in mijn rolstoel nog maar even naast deze Porsche staan”, zei ze tegen haar begeleidster.

Oud-binnenschipper Louis Verbruggen (78), afkomstig uit Sint-Amands maar door de liefde indertijd in Pulderbos gestrand, herinnert zich dat hij eens een splinternieuwe auto voor 150.000 frank had gekocht. "Ik had een speciale kraan om mijn auto op het schip te tillen. Een mobilhome heb ik ook gehad. Nu rijd ik nog met een speciale fiets. Auto's zijn nooit mijn grootste interessegebied geweest, al kom ik nu wel eens graag kijken." 

Binnen kon ook nog de prachtige kunsttentoonstelling worden bezocht, zoals de knikkerkunst van de bewoners met dementie en de octopussen die een bewoonster voor premature kindjes haakt. Op de parking waren hotdogs te koop.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio