Vzw Oakland krijgt cheque van 2500 euro van UwPayroll

"Een eik plant je niet voor jezelf, maar voor de volgende generatie"

Print
Zandhoven - Oakland vzw uit Zandhoven gaat de komende drie jaar zo'n 8.000 vooral traaggroeiende bomen planten in Pulle. UwPayroll, een sociaal kantoor uit Sint-Katelijne-Waver, schonk de vzw donderdag 2.500 euro als steun in de rug.

UwPayroll, een sociaal bureau dat zelfstandigen en kmo's ondersteunt bij loonadministratie, vierde onlangs zijn eerste verjaardag. Op dat feestje werd aan klanten gevraagd om geen bloemen mee te brengen, maar een gift te doen voor een goed doel. Er werd speciaal gezocht naar projecten die lokaal en kleinschalig werken.

De keuze viel op thuisbegeleidingsdienst Tarag vzw uit Berlaar die in de regio Lier zo'n 120 kinderen begeleidt. De tweede vzw die het fijn bedrag van 2.500 euro ontvangt als ruggensteuntje is vzw Oakland uit Zandhoven, die als doel heeft om vooral traaggroeiende bomen te planten en te onderhouden. In al hun projecten is eik de leidraad. Bovendien plantOakland altijd aan in eigen regio en niet in verre exotische landen.

Voor initiatiefnemer Bruno Van Orshoven uit Zandhoven is het de eerste cheque die zijn vzw mag ontvangen. “Ik was verrast maar ook vereerd toen ik het telefoontje kreeg. Zo'n bedrag kan een beginnende vzw altijd gebruiken. We gaan er plantgoed mee aankopen voor ons vierde project: het planten van 7 à 9.000 bomen op een perceel grond van drie hectaren in Pulle, gespreid over de komende drie jaar.”

Oakland startte in augustus 2015 in alle stilte, op zoek naar de juiste weg om bosbouw een nieuwe dimensie te geven. “Het idee om traaggroeiende bomen de kans te geven rustig te ontwikkelen, ontstond al in 2001”, vertelt Bruno. “Ik beplantte al eerder twee terreinen in Pulle en eentje in Waarloos. Pas bij de aankoop van een drie hectare groot perceel in Pulle vorig jaar werd de stap gezet om de hobby ruimer uit te bouwen.”

De inlandse eik staat centraal in het plantschema van Oakland. “Ze mogen in onze filosofie minimum veertig jaar blijven staan. In de huidige bosbouw in Vlaanderen staan sneller groeiende bomen zoals populieren, es of den centraal. Maar de kwaliteit van eik is beter, en een eikenbos is gewoon ook veel mooier”, vindt Van Orshoven. “Wie eik plant, doet dat niet voor zichzelf, maar voor de volgende generatie, voor onze kinderen”, zegt Bruno, zelf vader van twee dochters en twee zonen. “Wij denken op lange termijn.”

Wat zijn drijfveer is? “Ik ben geen supergroene geitenwollensok. Ik rijd met de auto en ga op vakantie met het vliegtuig. Langs de andere kant is het idee van bomen planten inderdaad ontstaan uit de gedachte om mijn familiaal deel terug te doen voor de maatschappij en de natuur. Gewone burgers die wel bomen willen planten, maar niet in de mogelijkheid zijn, kunnen via steun aan onze vzw ook laagdrempelig iets doen voor het bosbestand.”

www.oakland-vzw.be

 

kristin matthyssen ¦

 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio