© kma

© kma

© kma

© kma

1 / 4

Van boelekes tot toertjes op avondmarkt

Fanfare De Kempenzonen uit Pulderbos organiseert weer Kempenfeesten.

Kristin Matthyssen

Vrijdag kon iedereen kuieren over de avondmarkt, waar onder meer startende onderneemsters zich voorstelden. De zon had zo'n effect dat de terrassen van De Vogelzang en De Klok al vol zaten alsof hetPulderbos-kermis was.

Bezoekers konden niet alleen spulletjes kopen, maar drie ondernemende dames presenteerden er ook hun eigen bedrijfjes.

Stephanie Naedts (28) uit Pulle van de dessertenmobiel Juffra Toertjes vormt al enkele jaren een tof rijdend alternatief voor de klassieke ijskar in de straten. Rachel Maes (33) uitPulderbos, startte net als zelfstandige vroedvrouw voor pre- en postnatale zorg en borstvoedingsbegeleiding.

Rachel werkt nog op de kraamafdeling in AZ Monica in Deurne. “Ik doe dit nu in bijberoep, omdat ik ervaar dat de nieuwe normen die de overheid voorop stelt voor pas bevallen moeders, niet haalbaar zijn voor iedereen. Voorlopig verschilt het nog van materniteit tot materniteit, maar het is de bedoeling dat vrouwen gemiddeld drie ligdagen in de kraamafdeling blijven en dan naar huis moeten. Zeker voor vrouwen die voor de eerste keer moeder worden en bijvoorbeeld met borstvoeding moeten beginnen, is het niet evident om zo snel het ziekenhuis te verlaten. De nood aan begeleiding door een zelfstandige vroedvrouw aan huis groeit. Vreemd genoeg zijn er nog veel koppels die niet weten dat deze begeleiding bestaat.”

Rachel vond in Femke Huysmans (35) uitPulderbos een goede vriendin. Femke doet kraamzorg, wat iets totaal anders is. “Ik help jonge ouders meer bij de huishoudelijke taken in die eerste dagen en weken na de geboorte. Zoals het koken of het wassen van de baby.”

Grappig genoeg heeft Femke een volledig ander tweede beroep. Met haar grafisch ontwerpbureau Studio Suzie maakt ze unieke communie-, trouw- of geboortekaartjes. “Femke heeft de kaart voor ons huwelijk ontworpen”, vertelt Rachel.

De drie ondernemende dames hadden gisteren hun kraampjes voor de koffie-met-melkkleurige retro-bestelwagen van Studio Suzie. “Als mensen me bellen voor een ontwerp op maat kom ik naar ze toe met mijn oude camionette om bij een bakje koffie te horen wat hun specifieke wensen zijn”, legt Femke uit. “Vorige week zat nog in de nieuwsbulletins dat er veel nieuwe startende ondernemers zijn en veel mensen die een tweede zelfstandige activiteit in bijberoep doen.”

Op een boogscheut van de Studio Suzie-mobiel vond gisteren nog de veiling ten voordele van Think Pink in 't Withofke plaats. Veel marktbezoeksters lieten hun haren door kapster Sarah Cornelis mooi invlechten in ruil voor een vrije gift voor het borstkankeronderzoek.

Vandaag, zaterdagavond, vindt in de feesttent inPulderbos nog de Pulderzuipke-fuif plaats met Volt en Bottle of Moonshine.

www.studiosuzie.be

www.vroedvrouwrachel.be

kristin matthyssen ¦Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio