© kma

Oorlog der Kinderen is derde oorlogsroman van Robin Bastiaensen

Robin Bastiaensen (24) uit Massenhoven heeft met De oorlog der Kinderen zijn derde oorlogsroman in evenveel jaar tijd neergepend. Hij gebruikt de Week van de Amateurkunsten om het boek te lanceren.

Kristin Matthyssen

'Oorlogsromans, Robin Bastiaensen' staat op het visitekaartje dat hij afgeeft. Er zal geen tweede jongeman in Vlaanderen rondlopen die dat op zijn kaartje heeft staan. Sinds hij drie jaar geleden debuteerde met De Laatste Groet, verkeert de salespromotor in permanente schrijfkramp.

Zijn fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog vindt haar oorsprong in een schietspel op Playstation dat hij vroeger graag speelde. “Het spel begon met de Russen die richting Stalingrad trokken in de oorlog. Op den duur zat ik van alles op te zoeken op internet.”

De Oorlog der Kinderen is gesitueerd rond de periode van D-Day. Tommy (11) en Julliet (8) wonen in de Engelse havenstad Southampton. Hun ouders zijn gescheiden. Vader vertrekt als soldaat naar Frankrijk. Tijdens zijn afwezigheid treedt de nieuwe vriend van hun moeder nadrukkelijker op de voorgrond. Om te ontsnappen aan de boze stiefvader en de nog ergere stieftante vatten de twee kinderen het plan op om hun vader aan het slagveld in Frankrijk te gaan zoeken.

“Ik wou iets schrijven over wat er gebeurt als een waanzinnige kindergedachte plots werkelijkheid wordt. Er zit ook een moraal in: als ouder altijd moet je kiezen voor je kinderen, niet voor je nieuwe partner.”

Voor de coverfoto trok Robin met Tuur Van Laer (Tommy) en Shakira Storms (Julliet) naar een wijngaard in Rotselaar. “Mijn nicht Jolien Bastiaensen zorgde voor de fotografie. Shakira is de zus van een vriend, voor Tommy zocht ik een zelfverzekerde jongen met een onbevangen schelmenblik in basisschool 't Kroontje inMassenhoven. Tuur Van Laer (12) was de eerste die met mij kwam spreken.”

Tuur zag het poseren voor de coverfoto meteen zitten. “Ik acteer graag. Thuis met mijn papa speel ik ook soms toneel. Ik ga het boek zeker lezen.”

Pittig detail: Robin liet zich voor de figuur van de stieftante inspireren door Elisabeth Báthory (1560-1614), de Hongaarse gravin die in het Guinness Book of Records staat als grootste seriemoordenaar ooit. Zij baadde in het bloed van jonge maagden om eeuwig jong te blijven.

Wat hij zijn beste boek vindt? “ Witte Kersenbloesem, maar dat heeft minder verkocht omdat het over een fictieve hedendaagse oorlog gaat. Maar mijn vierde roman, waar ik al aan bezig ben tegen een gemiddelde van één hoofdstuk per week, wordt de beste.”

De Oorlog der Kinderen, 241 pagina's, 18 euro, uitgeverij Boekscout, te koop in dagbladhandels en ligt ook in de bib

Kristin Matthyssen ¦Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio