© kma

© kma

1/2

Equi-Librium gebruikt edele viervoeters als co-therapeut

Paardenkamp voor kinderen met en zonder beperking

Tinne Verstappen (26) is naast bachelor in de toegepaste psychologie ook al haar hele leven lang paardengek. In juli organiseert ze thuis in Zoersel een paardenkamp voor kinderen met en zonder beperking.

De overheid streeft naar inclusie, een maatschappij waarbij personen met een beperking zo veel mogelijk geïntegreerd leven. Op Tinnes ouderlijke hoeve op de Herentalsebaan 49 is er al langer aandacht voor zo'n inclusieve samenleving. Haar mama Karen Vermuyten en collega Ann Kloeck volgden vier jaar lang een opleiding equitherapie in Nederland, waarbij het paard gebruikt wordt als co-therapeut om mensen voort te helpen. Hun centrum heet Equi-Librium.

Niet alleen kinderen en volwassenen met een beperking, maar ook personen zonder beperking vinden de weg naar Equi-Librium voor individuele sessies, workshops assertiviteit, groepssessies of koppeltherapie.

“Bij klassieke gesprekstherapie zitten twee mensen samen over elkaar om te praten, met een paard als co-therapeut valt het verbale voor een stuk weg”, legt psychotherapeute Tinne Verstappen uit. Ze volgt nu ook een opleiding voor systeemtherapie met paarden. “Elke vrijdag verandert onze hoeve in een zorgboerderij voor mensen met een mentale beperking of psychische stoornis. Ze betalen 10 euro voor een halve dag. De nood is groot.”

Tinne combineert haar werk bij Equi-Librium nog met een halftijdse baan als coördinator in de gehandicaptenzorg. “Ik merk dat het voor kinderen met een beperking niet evident is om leuke vakantieactiviteiten te vinden. Daarom organiseer ik op 18, 19 en 20 juli een inclusie paardenkamp voor kinderen met en zonder beperking van 6 jaar tot en met 12 jaar. Ook kinderen zonder beperking kunnen veel leren uit de contacten met zorgvragende kinderen.”

Fury, een doodbrave pony van de familie Verstappen, zal worden ingezet. “Wij rijden hier niet met zadel en hoofdstel, maar doen voltigewerk, waarbij het paard een doek en een voltigesingel met handvatten draagt waaraan de ruiter zich kan vasthouden terwijl het dier op een cirkel stapt of draaft. Je kunt het vergelijken met turnen op en naast het paard. We werken niet prestatiegericht, iedereen volgt zijn eigen tempo. Daarnaast zal er genoeg tijd zijn voor spelletjes.”

Het inclusie-paardenkamp bij Equi-Librium kost 40 euro per dag of 100 euro voor drie dagen. “Het is zonder overnachting en deelnemers kunnen zelf kiezen of ze één dag of de volledige reeks komen. Ik beperk de groep tot acht deelnemers. Er is een kennismakingsgesprek gepland. We hebben geen tillift, kinderen met een zware motorische beperking kunnen we helaas niet helpen.”

www.equi-librium.be

0478-51.81.79

Kristin Matthyssen ¦Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio