Genummerde flessen van eerste vat nieuwe single malt single cask vanaf nu te koop in De Proeverij zolang voorraad strekt

Nieuwe Belgische whisky Kempisch Vuur oogst meteen veel lof

Print

Guy Pirlot met de nieuwe Belgische whisky Kempisch Vuur. Foto: jdw

Zandhoven - In het bijzijn van familie, vrienden en whiskyfans stelde Guy Pirlot van brouwerij-stokerij-destilleerderij Pirlot in Zandhoven zijn eerste single malt single cask Kempisch Vuur voor. Hij werd positief onthaald. "De beste Belgische whisky die ik al geproefd heb", vond kenner Boris Wassenaar.

De verschillende bieren van Kempisch Vuur zijn al lang bekend, maar nu kan ook de whisky uit Zandhoven aan een veroveringstocht beginnen. Pirlot legde uit hoe hij in 2012 begon te destilleren, maar pas in 2013 de juiste eiken vaten vond om zijn whisky te laten rijpen. “Ik kon toen vijftien Laphroaig-vaten kopen”, vertelde hij voor de kenners. “Een whisky moet minimaal drie jaar en een dag rijpen op het vat. Op 21 maart heb ik het eerste vat afgevuld in flessen in het bijzijn van iemand van de dienst Accijnzen. Er zijn 300 flessen uit dat vat gekomen, die genummerd te koop worden aangeboden. Ze krijgen allemaal het voorzetsel L1, wat betekent dat het om het eerste vat Kempisch Vuur-whisky (46 graden) gaat.”

Een Spaans designbureau dat normaal parfumflessen ontwerpt, zorgde voor een atypische whiskyfles. De doppen met gouddruk komen uit Frankrijk en ook de etiketten zijn bijzonder stijlvol. Op de achterzijde van de fles laaien de vlammen van Kempisch Vuur.

Pirlot heeft nog drie vaten liggen die eventueel ook al gebotteld kunnen worden.

Kurt Peeters uit Pulderbos vond de smaak heel geraffineerd. Hij kocht meteen een fles. Ook het gemeentebestuur was present. Boris Wassenaar uit Wijnegem is een whiskykenner en sommelier. Hij heeft een eigen zaak in sterke dranken. Wat Pirlot presteert werd volgens Wassenaar nooit eerder vertoond in België. Met onder meer de Belgian Owl, Filliers, De Graal en Het Anker zijn er al een handvol Belgische whisky’s. “Maar dit is de eerste geturfde”, zegt Wassenaar.

“Hij zit met een PPM tussen de 32 en 35 (Phenol Parts per Million, geeft mate van geturfdheid  aan). Het resultaat is verbluffend. De smaak is complex, de balans ideaal. De mensen die hier vandaag een fles kopen, beseffen niet half hoe bevoorrecht ze zijn. Ik denk dat deze eerste 300 flessen binnen de week verkocht gaan zijn en dat Pirlot snel zijn tweede vat zal moeten aanspreken. Het unieke is dat hij alles zelf doet. Ruik ‘ns in dat lege glas. Die geur die daarin hangt is helemaal anders dan daarnet, en morgen zal het glas weer anders ruiken. Daaraan herken je een goeie whisky. ”

Boris Wassenaar gaf Guy Pirlot nog een compliment voor zijn gedurfde fleskeuze, waar een Belgische driekleur op stond. ”Deze Kempisch vuur doet mij qua smaak wat denken aan de Ardbeg Blasda.” 

Brouwer-stoker-destilleerder Pirlot bleef bescheiden onder al dat lof. De genummerde flessen zijn vanaf nu te koop in De Proeverij, Heistraat 3 in Zandhoven, zolang de voorraad strekt.

Fles, 50  cl, 52,20 euro

www.kempisch-vuur.be

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio