Gemeente laat opbreken voordeurpaden door AWV stilleggen

Print

De buren zijn onthutst. "Onze gebuur raakt met zijn kinderwagen niet meer binnen." Foto: kma

Zandhoven - De gemeente Zandhoven liet woensdag werkzaamheden van het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer stilleggen langs de Ringlaan (N14). Tot ontsteltenis van de bewoners braken arbeiders er de pas aangelegde paden naar de voordeuren op.

De situatie was ronduit absurd.  Woensdagnamiddag bemerkte een bewoner van een appartementsgebouw langs de pas heraangelegde Ringlaan (N14) plots hoe arbeiders van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) het klinkerpad dat van het fietspad naar de voordeur leidt, begonnen op te breken. Het was pas twee maanden geleden door datzelfde AWV aangelegd. Het gedeelte op openbaar domein werd tot op de stabilisé opgebroken.

Toen de bewoner navraag deed of er soms nog een nutsleiding moest komen, kreeg hij te horen dat het om orders van bovenaf ging en het zo zou blijven, met een put dus. Ook de klinkers naar de voordeuren van de twee aangrenzende appartementsblokken werden uitgebroken en meegenomen.

Toevallig ging het in één geval om het appartementsgebouw waarvan de bewoners enkele weken geleden in Gazet van Antwerpen hun beklag deden over de overlast van de zachte bermen.

 “Het is een schande”, zeggen Marcel Smedts en Marleen Geerts.  Ook medebewoonsters Erna en Sonja zijn onthutst. “Onze buurman geraakt niet meer met zijn kinderwagen binnen. We moeten zogezegd via onze oprit naar de garage en het smal pad dat vlak voor de voorgevel loopt, tot onze voordeur stappen. Het is pestgedrag.”

Burgemeester Luc Van Hove (CD&V) vindt deze actie er ook ver over en liet de werkzaamheden meteen stilleggen. 

Volgens Jef Schoenmaekers van het Agentschap Wegen en Verkeer ging het om een actie in het kader van de fietsveiligheid. "Hoe minder opritten op het fietspad uitkomen, hoe minder conflictsituaties er mogelijk zijn. Deze bewoners kunnen ook via de oprit naar hun garage en een paadje dat vlak voor de voorgevel loopt aan hun voordeur geraken. Maar wij zijn pragmatisch en zullen de paden herstellen, gezien het protest. Het was trouwens maar de bedoeling twee voordeurpaden op te breken."

"Er zijn er al drie opgebroken", zegt bewoner Tom. "En wat dan met de appartementsgebouwen aan de overzijde van de Ringlaan, waar een identieke situatie is? Door deze willekeur, schep je conflicten tussen buren en achterklap." 

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio