© foto archief

Fedasil legt gemeenten nieuwe minimale kwaliteitsnormen op

Slaapkamer asielzoeker moet 10 vierkante meter groot zijn

Op 1 mei weet elke gemeente hoeveel asielzoekers ze moet opvangen in het kader van het spreidingsplan. Fedasil stelde zopas minimale kwaliteitsnormen op waaraan de opvangplaatsen in de lokale opvanginitiatieven (LOI) moeten voldoen.

Kristin Matthyssen

Sommige gemeenten zullen een tandje moeten bijsteken. Niet elke woning is geschikt voor de opvang van asielzoekers. Fedasil bezorgde de OCMW's midden januari een brief met minimale kwaliteitsnormen voor begeleiding, materiële hulp, inboedel, infrastructuur en veiligheid.

Zo moet de slaapkamer van een alleenstaande volwassen asielzoeker minstens 10 vierkante meter groot zijn, de oppervlakte van eventueel ingemaakte kasten niet meegeteld. Elke slaapkamer moet uitgerust zijn met veilige verwarming en een venster dat open kan.

Een kind heeft een slaapkamer van minimaal 8 vierkante meter nodig. Kinderen mogen pas vanaf de leeftijd van 7 jaar in een stapelbed slapen. Een douche mag maximaal door acht personen gebruikt worden en er is minstens één toilet per zes personen nodig. Een studio voor een alleenstaande moet 15 vierkante meter groot zijn. Er mag geen schimmel- of vochtprobleem in de huizen zijn.

Grote kleerkast

Op het vlak van inboedel moet elke asielzoeker een grote kleerkast met legplanken en kleerhangers, een legplank in de koelkast en een ijsvak in de vriezer ter beschikking hebben. De minimale kwaliteitseisen zijn zeer gedetailleerd. Zo is een bureaulamp vereist per schoolgaand kind, een fopspeen per kind, vlotte bereikbaarheid van een discountsupermarkt en gratis toegang tot vrijetijdsbesteding, internet, televisie en condooms. De asielzoekers moeten ook ingelicht worden over onze seksuele zeden en seksueel overdraagbare ziekten.

Nogal wat huidige opvangplaatsen in de lokale opvanginitiatieven voldoen niet aan al die normen, bijvoorbeeld op het vlak van de afmetingen van de slaapkamers. Maar volgens Mieke Candaele van Fedasil gaan er gezien de uitzonderlijke omstandigheden en de grote nood kleine afwijkingen toegestaan worden. “Wij hielden bij het opstellen van de eisen rekening met de regionale wooncode”, zegt Candaele.