Ook Syrische vluchteling die kleermaker was, naait mee kleertjes voor mini-mensjes

Iebje zorgt voor vrolijke rompertjes en kruippakjes voor prematuurtjes

Print

Het team van FluxGO bij de eerste prototypes van de Iebje-lijn.Tweede van rechts staat directeur Anneleen. Foto: kma

Zandhoven / Borsbeek / Wommelgem / Schilde - Toen Anneleen Nys, directeur van FluxGo, na een zwangerschap van 31 weken en zes dagen beviel van zoon Ibe, merkte ze dat er weinig toffe kleertjes zijn voor premature baby's. Het inspireerde haar tot Iebje, de nieuwe kleurrijke prematurenlijn van FluxGO.

FluxGO focust zich op tewerkstellingsprojecten van laaggeschoolden en risicogroepen op de arbeidsmarkt. Het kantoor met naaiatelier verhuisde pas van Wommelgem naar de Herentalsebaan in Borsbeek. In het oud gemeentehuis van Massenhoven zit al enkele jaren de strijkdienst van FluxGO.  Donderdag werd in de gemeenteraad van Zandhoven beslist dat FluxGo er een extra lokaal mag gebruiken, voor het presenteren van de nieuwe prematurenlijn Iebje en een droogkuis- en wasserijservice.

De duurzame kleertjes voor prematuren in eco-stoffen zullen gemaakt worden in het naaiatelier in Borsbeek. Ze kunnen in Borsbeek en Massenhoven gekocht worden en er komt een webshop.  

Iebje is de droom van FluxGO-directeur Anneleen Nys. “Mijn zoontje Ibe is intussen een vrolijke spring-in-‘t-veld van vier jaar oud. Hoewel hij maar 1 kilo 870 woog bij de geboorte en nog gewicht verloor tot 1,2 kilo, is het een positief verhaal. Maar als ouder vergeet je die eerste couveuseweken nooit meer. Het is moeilijk als je je baby tussen al die slangetjes ziet liggen. Ik vond ook nauwelijks rompertjes en kruippakjes voor hem. De meeste babymaten beginnen vanaf 50-56, maar prematuurtjes hebben maatje 42-44 nodig. De enige kleertjes die ik vond, waren eentonig bruin of grijs, terwijl je net op zulke momenten wat vrolijkheid kan gebruiken.”

FluxGO werkte samen met ziekenhuizen om de prematurenlijn te ontwerpen en kreeg in het kader van innovatief ondernemen steun van de provincie Antwerpen. Iebje beperkt zich niet tot de dappere prematuurtjes, maar wil tot drie jaar gaan en de collectie nadien nog uitbreiden voor kinderen op een intensive care unit zodat zij ook vrolijke, kleurrijke kleding kunnen dragen in plaats van de ziekenhuisschorten.

“De ontwerpen zijn aangepast aan de noden”, toont Sabine Clement van het naaiatelier de eerste prototypes. “We werken met zacht ecologisch jersey met drukknopen, zodat de rompertjes en kruippakjes volledig opengelegd kunnen worden. Labeltjes zitten aan de buitenzijde om de gevoelige huid van de prematuurtjes niet te irriteren.”

Dat alles kadert in sociale tewerkstelling, maakt van Iebje helemaal een warm project. Zo zal Subhi Moussa (55) uit Syrië mee de kleertjes naaien. Subhi begon op zijn vijftiende als kleermaker. Hij belandde door de oorlog in het asielcentrum van Sint-Niklaas, waar hij vier maanden verbleef. Intussen woont hij met zijn vrouw en drie kinderen in Schilde. “Op het vlak van retouches is Subhi een krak”, zegt Sabine Clement. "Je merkt dat hij jarenlange ervaring heeft als kleermaker."

Babykleertjes in jerseystof maken is nieuw voor hem, maar dankzij zijn groot gevoel voor precisie pikt hij alles snel op. Hij leerde ook al goed met de Pfaff-naaimachines werken, die anders zijn dan de Syrische.

De Iebje-kleertjes zijn vanaf half maart te koop, te volgen op de website www.iebje.eu

 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio