© mu

© jdw

© kma

© wf

1 / 4

Besparingen laten torenuurwerken soms lang stilstaan

Vertrouw niet meer op kerk om te weten hoe laat het is

Het uurwerk van de Onze-Lieve-Vrouw-geboortekerk in Hoboken wordt momenteel vervangen. Op koude dagen vielen de wijzers stil en kreeg het parochieteam klachten. Ook in onze regio staan kerkuurwerken soms langdurig stil.

Kristin Matthyssen

“Hoe laat is het?” Wie deze vraag krijgt, kan beter niet op de kerk vertrouwen, want door de krappe gemeentebudgetten worden sommige kerkuurwerken niet meer gerepareerd. Het herstellen van een mechanisch defect aan een torenuurwerk kan algauw 10.000 euro kosten.

Zo staan de twee wijzerplaten van de Sint-Laurentiustoren in Oostmalle al een halfjaar stil. De ene wijzerplaat duidt twintig voor zeven aan, de andere staat op tien voor twee. Maar de klokken zelf luiden nog perfect op het juiste tijdstip. “De toren, die na de tornado van 1967 opnieuw werd opgebouwd, is eigendom van de gemeente. Burgemeester Harry Hendrickx (DBM) kent het probleem, maar wijst erop dat het herstellen van het uurwerk door een gespecialiseerde firma al makkelijk 15.000 euro kost. “Te duur voor iets dat niet echt prioritair is”, vindt hij.

Het uurwerk van de Sint-Martinuskerk in Westmalle was ook lange tijd stuk, maar daar vonden het gemeentebestuur en de kerkfabriek een oplossing voor. “We hebben mensen in eigen dorp gevonden die dankzij hun technische kennis zelf het uurwerk hebben hersteld. Bedoeling is dat we in Oostmalle ook zoeken naar zo’n alternatieve oplossing.”

Ulrich Fens van café X’tra ziet vanuit zijn jacuzzi recht op het foute uur. “Maar ik heb me nog nooit laten vangen.” Marie-Louise Mees (77) en haar dochter Linda Rijkers (57) die elk in een flat in De Notelaar wonen, ergeren zich wel aan het kaduke torenuurwerk. “Wij dragen geen polshorloge en controleren nu op onze gsm hoe laat het is”, zegt Linda, die recht op de klok kijkt vanuit haar appartement. “Ik vind het triest dat daar geen geld voor is.”

De klok van de Sint-Dionysiuskerk in Putte-Kapellen staat sinds vorige week ook stil door een technisch mankement. Volgens Herman Konings van de kerkfabriek wordt een hersteller gezocht.

In Koningshooikt is het uurwerk van de Sint-Jan Evangelistkerk volgens de omwonenden zelfs al twee jaar stuk. Elke wijzerplaat geeft een ander uur aan: tegen de straatzijde blijft het altijd kwart voor zes, aan de andere kant is het drie na elf en aan de kant van Lier is het dan weer twintig voor vier. Alleen aan die kant van Lier is het correct.

“Waarschijnlijk zijn de motoren die de uurwerken aandrijven, defect”, zegt Roger Verlinden van de kerkfabriek. “Maar dat kost veel geld en moet gebudgetteerd worden. Het slagwerk werkt wel nog naar behoren. De begroting van de kerkfabriek wordt binnenkort afgewerkt, het torenuurwerk zal daar wellicht in opgenomen worden.”

“De begroting van de kerkfabriek? Uiteindelijk moet de stad Lier met de centen komen, en voor de stad Lier mag de tijd in Koningshooikt precies blijven stilstaan”, reageert Polle Wouters, cafébaas van Jong-Jut tegenover de kerk, geprikkeld. “Al het geld gaat naar Lier, Koningshooikt is het achttiende wiel aan de wagen.”

Het torenuurwerk van de kerk in Zandhoven had vorig jaar last van vogels die op de wijzers gingen zitten. “Maar de gespecialiseerde firma Clock-O-Matic heeft ons probleem opgelost”, zegt burgemeester Luc Van Hove (CD&V). “Bij ons tikt de tijd weer perfect.”

jvs, cvr, nv, kmaMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio