Scouts en Gidsen Oelegem zijn even dé filmsterren van Kinepolis

Print

Avant-première Totem in Kinepolis Foto: wf

Ranst - In Kinepolis Antwerpen vond dinsdagavond de avant-première van Totem plaats, de dertig minuten durende kortfilm die volledig geproduceerd werd door de Scouts en Gidsen van Oelegem. De jonge acteurs en entourage kregen een ster en maakten hun entree over de groene loper.

Sommige bioscoopgangers dachten dat er grote filmvedetten verwacht werden en begonnen meteen foto's te maken met hun smartphones toen het gezelschap binnen kwam.

Totem is de eerste film ooit in ons land die volledig geproduceerd werd door een jeugdbeweging. Wat zullen we doen voor onze vijftigste verjaardag? Laten we een film draaien! Zo ongeveer moet het twee jaar geleden gelopen zijn in het lokaal van de scouts van Oelegem. “We zijn vertrokken met een lege rugzak. Want wat kennen die Scouts van onder de brug in Oelegem nu van films maken?”, speechte Timon Bloemen, die samen met Pieter Ysebaert de productieleiding deed, gisteren voor een volle bioscoopzaal, die gevuld was met ouders en familie. Enkel genodigden mochten binnen. 

Zestien draaidagen in de Ardennen tijdens de paasvakantie van 2015 waren er nodig geweest om voldoende materiaal te verzamelen. “We hebben veel bijgeleerd tijdens het proces, bijvoorbeeld dat je beter een goeie kortfilm dan een slechte langspeelfilm kan maken”, vertelt Timon Bloemen.

Voor de meesten, zelfs de cast, was het gisteren de allereerste keer dat ze Totem helemaal gemonteerd zagen. Het eindresultaat op het enorm scherm van de Kinepolis met het echte cinemageluid, was een overweldigende ervaring voor iedereen.

Totem duurt 30 minuten. Vincent Slock, die zelf nog in de Scouts van Oelegem zat en enkele jaren geleden afstudeerde als regisseur aan het RITS, toont zijn kwaliteiten. Hij zorgde samen met zijn oud-studiegenoot Nathan Horemans voor een film die waarschijnlijk in het kortfilmcircuit op festivals ook wel zal scoren, en in veel afdelingen van de Scouts en Gidsen Vlaanderen geprogrammeerd kan worden als filmavondje. De provincie Antwerpen sponsorde de film. 

Julien Du Bosch (13) en Emile Hofmans (13)  vertolken de hoofdrollen. Ook twee beroepsacteurs, zoals Marilou Mermans, spelen mee. Mermans loofde het idealisme van de Oelegemse jeugd.

 

 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio