© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Slimste honden van het land komen punten sprokkelen

Het was geen weer om een hond door te jagen, maar daar hadden ze in Pulle geen oren naar. Hondenschool De Nelle Heide verwelkomde 252 clevere viervoeters op een gehoorzaamheidswedstrijd.

Kristin Matthyssen

De hondenschool aan de Keulsebaan telt tweehonderd leden en is gericht op gehoorzaamheidstraining. Zaterdag organiseerde de club een wedstrijd gehoorzaamheid waar deelnemers uit heel het land hun beste poot konden voorzetten. De border collies, Mechelse en Duitse herders, briards, bouviers en Australische herders waren in de meerderheid, omdat dit traditioneel slimme honden zijn die op het vlak van gehoorzaamheid in de hoogste klassen tot de uitblinkers behoren. Zeg maar ‘de universitairen’ uit de hondenwereld. Maar ook minder bekende rassen zoals de Finse lappenhond, de pumi, de Oostenrijkse pincher of Akita maakten indruk en scoorden goed. In de hoogste reeksen streden de beste honden van het land om punten te verzamelen om een deelname af te dwingen voor de Grote Prijs der Gehoorzaamheid van België, die ieder jaar in een andere provincie wordt gehouden.

Ondanks het hondenweer, waren er slechts een vijftal afzeggingen. “Zelfs hagel en sneeuw houden ons niet tegen”, vertelt Cin Mertens. “En toch zijn al onze wedstrijden in openlucht.” Samen met hoofdinstructrice Betty Janssens en Gunther Danneels mocht Cin vorig jaar de clubkleuren van De Nelle Heide verdedigen in de hoogste klasse tijdens de Grote Prijs der Gehoorzaamheid van België. Betty werd er met haar Mechelaar Jovi liefst vierde van het land. Ook Cin en Gunther deden het met hun border collies Hunker en Mars prima.

Lisa Belen van De Nelle Heide brengt haar Duitse herder Lila uit in de debutantenklasse. Lisa is een ambitieuze beginner en probeerde zaterdag puntjes te sprokkelen om naar het BK te mogen.

Wie een hond wil die luistert, kan vanaf zijn pup twaalf weken oud is naar de puppyklassen komen.

Op gehoorzaamheid staat geen leeftijd. Zo is Irene Vandevel (70) met haar border collie Jussi momenteel het oudste lid van de Pulse hondenclub dat in competiteverband meedoet.

(kma)

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio