Uitbaatster bistro-broodjesbar Daxx schrijft erotische thriller

Martine op haar favoriete schrijfplekje in Bistro Daxx, aan de gashaard, waar ze als er geen klanten zijn telkens snel wat gaat tikken. Foto: kma

Uitbaatster bistro-broodjesbar Daxx schrijft erotische thriller

Print
Zandhoven / Essen - Dat Martine De Weerdt smeuïge broodjes, pasta's en salades serveert in haar bistro-broodjesbar Daxx in Pulle, is bekend. Maar nu heeft ze dus ook een pikante erotisch thriller geschreven!

Sommige mensen hebben gaven die je niet meteen zou vermoeden. Een half jaar geleden opende Martine De Weerdt, die voorheen jarenlang een bekende broodjeszaak-snackbar in Essen runde, samen met haar zoon Levi en partner Geert Peeters Bistro en broodjesbar Daxx op de Boudewijnlaan in Pulle. Op de momenten dat er geen klanten zijn, zit Martine altijd aan haar laptop te werken. Schrijven is al jaren haar tweede natuur. Het verhaal zat al lang in haar hoofd, maar nu heeft ze in vijf maanden tijd de psychologisch-erotische thriller uitgeschreven. De titel luidt: 'Een huis met een scenario'. De Nederlandse uitgeverij Free Musketeers  wilde het meteen uitgeven, want voor dergelijke boeken bestaat een doelpubliek.

“Het verhaal is doorleefd en semi-autobiografisch. Ik heb in mijn jeugd veel meegemaakt”, vertelt Martine, die vijf eigen kinderen heeft, en haar partner nog twee, dus samen hebben ze zeven kinderen. Knap dat ze tussen alle bedrijven nog tijd vindt om te schrijven. Dat kan enkel maar als je het doodgraag doet. “Het ik-personage ben ik echt zelf. Ik vertel ook hoe we deze zaak in Pulle openden, en in welke omstandigheden we ze aantroffen.  In de fictieve rode draad door het verhaal krijg ik een erfenis aangeboden. Het gaat om een herenhuis op de Cogels Osylei. De voorwaarde is wel dat ik er 82 nachten moet blijven slapen. Op de duur verlies ik mezelf helemaal door wat er allemaal gebeurt. Ik krijg met intimidaties en intriges te maken. Het gaat heel ver.”

Erotiek is zeer aanwezig in Martines boek. “Ik heb slechts bepaalde fragmenten mogen lezen en kreeg al rode oortjes”, lacht haar vriend Geert Peeters, die ook in het boek opduikt en zich toch een beetje zorgen begint te maken. “Hopelijk durf ik nog op straat komen en zijn de mensen hier ruimdenkend genoeg, maar daar twijfel ik eigenlijk niet aan!”, grapt hij.

Haar boeken - want Martine werkt al aan een tweede - zijn wat magisch-realistisch. “De uitgever dacht dat ik onder een pseudoniem al een ander boek had uitgebracht, omdat ze nauwelijks correcties moesten doen, maar dat klopt dus niet. Dit is echt mijn debuut.”

De vergelijking tussen de 81 nachten van Martine en de 'Vijftig tinten grijs' van de Britse schrijfster Erika Leonard zijn al gemaakt. Deze Britse auteur was al bijna 50 toen ze doorbrak met haar erotische trilogie, waarvan intussen al 65 miljoen exemplaren werden verkocht.

“Zelf heb ik 'Vijftig tinten grijs' niet gelezen. Ik kan er dus ook niet door beïnvloed zijn. Ik wou het ook bewust niet lezen, om me er zeker niet door te laten beperken in mijn eigen fantasie”, vertelt Martine, die Herman Brusselmans als nevenpersonage in haar boek verwerkte en haar verhaal ook al naar Erik Van Looy opstuurde. 

'Een huis met een scenario' telt 269 pagina’s en is volgens de uitdrukkelijke wens van Martine niet ingedeeld in hoofdstukken. Het verschijnt in maart en zal te koop zijn bij dagbladhandel Asterix in Pulle, bij Standaard Boekhandel en in verschillende winkels in Essen.

“Stel dat het aanslaat, dan leggen we met de opbrengst een nieuw terras aan bij Bistro Daxx”, zegt de schrijvende uitbaatser.  Een update over de verschijning vindt u op: http://www.bistrodaxx.be/ en https://www.facebook.com/Bistrodaxx/

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio