"Hij is dood, je kan het alleen maar beter maken"

Print

De cursus reanimatie met een AED-toestel in Pulle lokte flink wat belangstellenden van alle leeftijden. Foto: kma

Zandhoven - "De belangrijkste boodschap is: hij is dood, je kan het alleen maar beter maken." Zo hielp Peter Jensen van het Vlaamse Kruis de inwoners van Pulle over hun watervrees om met een AED te werken heen.

Nu in alle deelgemeenten de AED-toestellen voor hulp bij hartstilstand hangen, organiseert de gemeente gratis cursussen reanimatie. Zaterdag 16 januari gaven vrijwilligers van Het Vlaamse Kruis tussen 11 en 16u workshops in Pulle, Massenhoven en Viersel.Volgende week zaterdag is het de beurt aan Zandhoven en Pulderbos. 

Een AED-toestel (automatische externe defibrillator) analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot kan helpen. In de parochiezaal van Pulle was de interesse groot. De inwoners zaten met veel vragen. Hoeveel volt geeft zo'n elektrische stoot? "Dat wordt niet uitgedrukt in volt maar in joule", legde Jensen uit. "Je kan het vergelijken met 8.000 volt gelijkspanning. Dat is veel, maar je gaat er zeker niet dood van als je per ongeluk via die pads zelf een stroomstoot krijgt. Je kan het toestel ook perfect in de regen gebruiken."

 

 

De AED is een pratend toestel dat zegt wat de hulpverlener moet doen. En hartmassage geven blijft het belangrijkste onderdeel. "We komen soms op plaatsen waar iemand een hartstilstand heeft gekregen. De patiënt is dan correct aangelegd aan de defibrillator, maar de mensen vergeten één belangrijk detail: ze vergeten te pompen. Terwijl dat enorm belangrijk blijft. Je zet je handen op elkaar in het midden van de borstkas, en pompt ongeveer 5 à 6 centimeter diep. Geen schrik hebben om een rib te breken. Een gebroken rib is veel minder erg dan sterven. Reanimeren is fysiek zeer zwaar. In het ideale geval houd je het vol tot de ambulance eraan komt. In Zandhoven gaat dat om maximum 8 minuten als de ambulance van het Vlaamse Kruis kan uitrukken. Maar komt de ziekenwagen van verder, dan moet je de reanimatie langer voortzetten."

Wie geconfronteerd wordt met iemand die een hartstilstand krijgt, kan beter nog twee anderen inschakelen als dat mogelijk is. Eén persoon controleert of er nog ademhaling is, de tweede belt de 112 en de derde haalt het AED-toestel. Iemand wou weten of je ook moet beginnen reanimeren als iemand gewoon "van zijnen sus gedraaid" is? Dat bleek niet het geval. Als er nog ademhaling is, moet je geen reanimatie opstarten. En of je iemand helemaal naakt moet zijn om te reanimeren? "De borst blootmaken, de broek mag aanblijven", klonk het. Of de bh ook uit moest, vroeg iemand. "Ja, best wel, want in het midden van de bh zit vaak een verbindingsstukje dat echt pijn gaat doen als je lang borstcompressies moet geven." In de AED-kast zit ook een scheermesje voor behaarde mannenborsten nog snel te scheren, om de elektrische geleiding te verbeteren. Al is dat geen must, want iemand reanimeren blijft een zeer stressvol moment waarop je best niet te lang nadenkt maar gewoon uitvoert.  

Mond-op-mond-beademing was blijkbaar voor zo veel mensen een barrière geworden, dat het niet meer expliciet wordt aangeraden. Blijkbaar was het vooruitzicht om een wildvreemde te beademen voor sommigen voldoende om te doen alsof ze het slachtoffer niet hadden zien liggen zieltogen.

In Seattle, waar iedereen een cursus basisreanimatie heeft gevolgd, is het aantal doden door hartstilstanden gevoelig gedaald. "Eigenlijk zou ieder mens zo'n cursus van twee uur moeten volgen", raadt ook Peter Jensen van het Vlaamse Kruis aan.

Zelfs als iemand een tattoo op de borst heeft met de boodschap "niet reanimeren", kan je beter die wens negeren en hulp bieden. "Het gebeurt dat we zoiets op een borstkas zien, maar zo'n tattoo is niet wettelijk. Mensen die zo'n tattoo laten zetten, zijn mensen die meestal door foute informatie schrik hebben dat ze als een plantje zullen voortleven na reanimatie of een hartstilstand. Laat die keuze door de MUG-arts maken hoe zinvol het is om de reanimatie voort te zetten, maar start altijd onmiddellijk en begin zelf geen afwegingen te maken. Daarnet nog in een vorige groep zat een man die zélf gereanimeerd was en heel blij is dat hij vandaag zelf de workshop kon meemaken. " 

Meer info: www.HVK.be 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio