"Moeilijkste is om vrouw en kinderen achter te laten"

Yves Heremans heeft zijn koffers gepakt. Foto: jdw

"Moeilijkste is om vrouw en kinderen achter te laten"

Print
Zandhoven / Edegem - Yves Heremans (40) uit Edegem, trainer van Massenhoven, stapt morgen in het vliegtuig richting Saudi-Arabië om er bondscoach te worden van het nationaal zaalvoetbalteam. In 24 uur tijd moest hij de knoop doorhakken.

Heremans, turnleraar aan het KTA in Edegem, beleefde een onwaarschijnlijke eindejaarsperiode. Hij is zelf sinds 2010 bondscoach bij de Belgische Zaalvoetbalbond (BZVB), een van de twee federaties in België, met 98 aangesloten clubs. In die functie wordt hij nu tijdelijk vervangen door de hulpcoach. Dit jaar werd hij met het Belgisch team nog vierde op het WK in Minsk. Yves is, of liever was, ook de trainer bij derdeprovincialer Massenhoven. Een telefoontje op 30 december zette zijn wereld helemaal op zijn kop.

"Duffelaar Jan Van Winckel, die als assistent van Aad de Mos een tijdje actief was bij Al-Hilal, de grootste club van Saudi-Arabië, belde me op. Of ik interesse had om bondscoach te worden van het nationaal futsalteam? Jan is al zeven jaar in die regio actief. Hij was nu toevallig in België voor de feestdagen. Ik moest ten laatste op oudjaar beslissen, want op 1 januari vertrok Jan weer naar ginder en bovendien moest mijn visum snel in orde worden gemaakt, want ik zou dan meteen op stage naar Slovenië moeten vertrekken met het team. Op 9 februari vertrek ik naar Oezbekistan voor de Asian Cup."

Yves Heremans wist niet wat hem overkwam. "Normaal was het Karim Bachar geweest, maar die kon niet. Ik heb diezelfde woensdag 30 december direct naar mijn schooldirectie van het KTA gebeld, waar ik al zestien jaar werk. Ze gaven me een 'go' om verlof zonder wedde te nemen en een vervangleerkracht te zoeken. Leerkrachten lichamelijke opvoeding zijn er op overschot, dus dat lukte wel."

Ook de Belgische Zaalvoetbalbond vond dat Yves de unieke kans niet mocht laten liggen. "Hij keert terug met een pak ervaring waar wij achteraf de vruchten van kunnen plukken", zegt voorzitter Petrus Goyvaerts. En Massenhoven begreep zijn beslissing eveneens.

De allermoeilijkste beslissing was om zijn vrouw en dochtertjes Sam (4) en Liv (1,5) achter te laten. "Ze mogen meekomen, maar mijn vrouw ziet dat niet zitten. Ze geeft Engels in het KTA. Normaal zien wij elkaar ook in de leraarskamer nu gaan we plots gescheiden zijn. Ik heb wel schrik voor die eenzaamheid. En angst ook dat Liv, die nog een peuter is, papa niet meer gaat herkennen als hij terugkomt. Ook Sam ga ik enorm missen, wij zijn twee handen op één buik. Maar de vliegtickets zitten in het contract inbegrepen. Ik mag zo veel als ik wil terug vliegen. Ik ga proberen twee keer per maand langs te komen in Edegem. Dat is een vlucht van zeven uur."

Heremans voetbalde tot zijn negentiende bij Lierse SK en rolde daarna in het zaalvoetbalcircuit. Hij zal er in een afgesloten leefgemeenschap wonen waar zeshonderd luxevilla's en een vijfsterrenhotel staan. "De eerste zeven maanden verblijf ik in dat hotel."

Het streng islamitische Saudi-Arabië ligt onder vuur omdat het recent 47 gevangenen heeft geëxecuteerd. Of hij geen schrik heeft bij tegenvallende resultaten, met een prins aan het hoofd van het nationaal futsalteam? "Jan Van Winkel heeft me verzekerd dat ik de eerste twee maanden niet afgerekend word op de resultaten. Ik moet echt van nul beginnen op te bouwen. Ik ga er voor het sportieve naartoe, ik heb niets met politiek te maken. Tegenwoordig is het overal gevaarlijk. In het KTA en het zaalvoetbal ben ik het gewend om met moslims om te gaan. Van Winckel heeft me wel gezegd dat hij me introduceert in de gebruiken. Alcohol drinken op openbare plaatsen is uit den boze, dus geen pintje na de match."

Met hoeveel oliedollars de sjeiks gezwaaid hebben, wil Heremans niet kwijt. "Laat ons zeggen dat ik in zeven maanden evenveel ga verdienen als hier in enkele jaren." Ook over het profiel van de spelers - of het al dan niet profs zijn - weet Yves nog niets. 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio