© mu

© mu

© mu

© mu

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Draagconsulente Sien geeft onafhankelijk advies over draagdoeken en -zakken

"Draagdoek helpt bij reflux- en huilbaby's"

Baby op komst? Dan twijfelt u misschien welke draagdoek of -zak u op uw geboortelijst gaat zetten. Draagconsulente Sien Willemse (28) uit Sint-Antonius geeft advies.

Kristin Matthyssen

Liever geen draagdoek, dat is zo’n geworstel met meters stof. Veel toekomstige of jonge ouders hebben nog dat vooroordeel. “Sommige mensen denken dat draagdoeken iets voor geitenwollensokkentypes is”, zegt Sien Willemse (29) uit Sint-Antonius. “Jammer, want het biedt zo veel troeven. Niet enkel voor baby’s, maar ook voor peuters en kleuters, want er bestaan modellen voor kindjes tot 22 kilo. Handig als ze even willen rusten bij een wandeling of bezoek aan de dierentuin.”

Sien volgde een opleiding tot draagconsulente bij De Kraamvogel in Antwerpen en geeft individueel of voor groepjes onafhankelijk advies over het zeer uitgebreide gamma. Ze is niet gebonden aan een merk. Sien leert ook de verschillende knopen aan.

“Ik raakte verkocht toen ik de blije baby van mijn buurvrouw zag, die een Gambiaanse vriend heeft. Je kan ergonomisch dragen, waarbij de natuurlijke houding helemaal ondersteund wordt en het kindje zich veilig en geborgen voelt zoals in de baarmoeder. Als je niet ergonomisch draagt, hangt het kindje meer, maar het is nog altijd beter dan in een buggy. Een kindje dat gedragen wordt, pikt veel meer op van de gesprekken, zodat het zijn woordenschat sneller ontwikkelt. Het kan rondkijken of zich dicht tegen je aannestelen. Dragende papa’s krijgen sneller een band met hun baby. Ook voor kindjes met reflux of huilbaby’s is dragen vaak een oplossing.”

Haar eigen zoontje Bent (14 maanden) zit bijna nooit in de buggy. Sien heeft enorm veel verschillende modellen, die ze tijdens draagconsults laat uittesten met poppen. “Wil je je kindje op de heup, buik of rug dragen? Het zijn allemaal mogelijkheden. Koop ik eentje van linnen, katoen of een geweven doek? De Mei Tai, een soort tussenstap tussen draagdoek en draagzak, is ook interessant. Er bestaan zó veel verschillende uitvoeringen. Zelf probeer ik veel af te wisselen.”

Er is wel één nadeel, vertelt Sien, die in het dagelijks leven IT’ster is. “Het is verslavend.”

Dat baby's verwend zouden raken in een draagdoek, is ook een fabeltje. 'Bent is niet verwend, en hij stapte al op zijn elf maanden. Dat ze later zouden beginnen stappen is dus ook een fabeltje."

Van nature uit zijn mensenbaby's eigenlijk niet gemaakt om "ergens weg te leggen", zegt Sien. "Je hebt zoogdieren die hun kleintjes ergens leggen, zoals katten en reeën doen, en er dan naartoe gaan om ze te zogen als ze roepen. Maar bij baby's is het meer zoals bij koala's en kangoeroe's: de melkproductie bij de mens is erop gericht om heel geregeld te voeden en ze dicht tegen het lichaam te dragen. Die manier van dragen komt ook nog uit de tijd dat de mensen een meer behaard lijf hadden en de baby's net zoals de aapjes hun moeder vastklampten aan de haren. Maar dat is al héél lang geleden."

Is een draagconsulente uitnodigen zoiets als iemand van Tupperware uitnodigen, krijgt Sien wel eens te horen. "Nee, je moet niet een minimum aantal personen hebben, al merk ik wel dat bijvoorbeeld zwangere vriendinnen of nichtjes of jonge mama's het wel fijn vinden om zo eens in groep uitleg te krijgen en samen allerlei doeken te kunnen uittesten. Of met de papa's erbij, want ook voor mannen is zo'n drager een heel handig ding."

In Antwerpen is het begrip draagconsulente al ingeburgerd, maar hier in de Noorderkempen is het nog vrij uitzonderlijk. Sien Willemse is zo enthousiast dat ze zich nóg verder wil certificeren.

Info: draagconsulente.sien@gmail.com en tel. 0472-59.44.67

Facebook: Draagconsulente Sien

www.draagconsulentenvlaanderen.be

Vastgoed

Jobs in de regio