© pdr

"Kortfilm die levens kan redden"

In Zaal Zirkus in Antwerpen is de kortfilm Rose van regisseurs Ritchie Vermeire (40) uit Kalmthout en Dilgesh Rojbeyani (36) uit Wuustwezel in première gegaan. De film wil stamceldonatie aanmoedigen en is opgedragen aan Kiril Ausloos (13), die in 2012 stierf omdat er niet tijdig een donor gevonden werd.

Kristin Matthyssen

Een 170-tal mensen woonden de eerste twee voorstellingen vanRose bij. "We zijn tevreden, maar door de terreurdreiging waren er ook afzeggingen", vertelt Ritchie Vermeire. "De Nederlander die de achtergrondmuziek mee verzorgde, had een hotel geboekt in Antwerpen maar belde enkele uren voor de première af, omdat hij niet in Antwerpen durfde te overnachten op hotel."

Wel aanwezig was de adoptiemoeder van Kiril Ausloos, een jongen van Roma-afkomst uit Herent die drie jaar geleden stierf omdat er niet tijdig een stamceldonor werd gevonden. Kiril leed aan de zeldzame bloedziekte fanconi anemie.

Ritchie wéét waarover hij filmde. Hij verweefde niet enkel Kirils lijdensweg, maar ook zijn eigen ervaring in het zelf geschreven scenario vanRose. "Zeven jaar geleden zweefde ik zelf tussen leven en dood door de zeldzame bloedziekte aplastische anemie", vertelt de regisseur. "Dankzij de stamcellen uit het beenmerg van mijn zus leef ik nu nog."

De kortfilmRose is niet enkel een oproep om stamcellen en bloed te doneren, maar ook een aanklacht tegen verzekeringsmaatschappijen die patiënten met een zeldzame ziekte financieel in de put duwen door de kosten niet te dekken. Ook dat aspect ondervond regisseur Ritchie Vermeire zelf aan den lijve.

De jonge Rune Vandenbussche schittert in de titelrol als Rose. Tania Cnaepkens uit Antwerpen speelt de moeder van het zieke meisje. Ook voor Tania, die geregeld in kortfilms acteert, was de première aangrijpend, vermits ze zelf een nu 20-jarige dochter heeft die acute leukemie overleefde dankzij een stamceldonor uit Australië. "Ik hoop dat mensen zich laten registreren na het zien van deze film."

Zanger Tommy Waters uit Kieldrecht herschreef zijn hit I'm Alive speciaal voor Rose. Vermeire hoopt dat zijn film met maatschappelijke boodschap nu potten gaat breken op de kortfilmfestivals.Kira, de twaalf minuten durende kortfilm van regisseur-scenarist Dilgehs Rojbeyani (36) die nu ook mee achter de camera stond, won eerder dit jaar de Prijs van de Jury op het festival Kortgeknipt in Sint-Niklaas en werd liefst 28 keer genomineerd in het kortfilmcircuit. Vermeire was producent van die film.

Vastgoed

Jobs in de regio