Zoersels azijnpoeder vindt weg naar chefs El Bulli

Print

Maarten Jordaens en Roger van Damme met vooraan de poeders. Foto: kma

Schoten / Zoersel - "Het is echt spectaculair dat een jonge productontwikkelaar uit Zoersel dit op de markt kan brengen met Albert en Ferran Adrià, de culinaire tempeliers van de wereld." Dat zegt topchef Roger van Damme over Maarten Jordaens (26).

Albert en Ferran Adrià, de chefs van het in 2011 gesloten restaurant El Bulli, hebben de door Maarten Jordaens (26) uit Zoersel ontwikkelde azijnpoeders opgenomen in hun prestigieuze productlijn Texturas. Het is een enorme erkenning dat de wereldberoemde culinaire virtuozen in zijn azijnpoeders geloven. Producten die nota bene al enkele jaren gebruikt worden door topchef Roger van Damme.

”Als schoolverlater heb ik enkele jaren bij Roger van Damme in Het Gebaar in Antwerpen mogen werken”, vertelt Maarten Jordaens. “Omdat productontwikkeling voor de gastronomie me sterk interesseerde, ben ik in Geel aan de Thomas More Hogeschool verder Voedingstechnologie gaan studeren. Uit de brainstormsessies die ik met Roger bleef houden, is het idee gevloeid om een productlijn met azijnpoeders te ontwikkelen als toevoeging in culinaire bereidingen”, vertelt Maarten, die de azijnpoeders op de markt bracht als Ingredients for Icare4-Food, zijn eigen lijn.

Culinaire tempel

Maarten Jordaens had Albert Adrià van El Bulli ooit wel eens ontmoet in Het Gebaar. “Sergio Herman, Rudi Van Beylen van Hof ten Damme en ikzelf leerden Albert Adrià destijds kennen via Jean Michel Thirion”, zegt Van Damme. “Hij heeft een neus voor kleine extraatjes. El Bulli is dé culinaire tempel waar gespeeld wordt met eten en smaken. Ik had Albert Adrià al eens attent gemaakt op de ongekende mogelijkheden van het gebruik van azijnpoeders in de keuken, maar het is Maarten die Albert op een beurs wist te overtuigen. Met als fantastisch resultaat dat zijn aceto-rosso (rodewijnazijn), aceto-riso (rijstazijn) en aceto-bianco (wittewijnazijn) nu in poedervorm wereldwijd via de productlijn Texturas by Albert y Ferran Adrià verdeeld zal worden.”

Het azijnpoeder is geen gevriesdroogd azijn, maar wordt gespraydroogd. In het laatste kookboek van Roger van Damme staat trouwens al een recept met rodewijnazijnpoeder. “Dat combineert bijvoorbeeld heel lekker bij chocola”, zegt Van Damme, “terwijl rijstazijnpoeder lekker is bij avocado, en wittewijnazijnpoeder verfrissing geeft aan lichte fruitsoorten.”

www.icare4-food.com

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio