"Waar blijft dat fris Duveltje van burgemeester?"

Print

De verzamelde oppositie heft zijn pint aan 't Croonhof. Foto: kma

Zandhoven - Op uitnodiging van N-VA dronk de verzamelde oppositie donderdagavond eentje op het 'terras' van de toekomstige taverne 't Croonhof in Zandhoven. Een protestdrink tegen de gang van zaken, klonk het.

In december vorig jaar beloofde burgemeester Luc Van Hove (CD&V) nog dat hij deze zomer een fris Duveltje zou trakteren op het terras van ’t Croonhof, het vroegere pand ‘Huize Leysen’ in de Amelbergastraat dat de gemeente vijf jaar geleden kocht om het groen domein te vrijwaren van appartementenbouw. Daar kon de oppositie achterstaan, maar met de bestemming, een taverne, zijn de oppositiepartijen het roerend oneens.

Geert Van Laer (N-VA) vindt het risicovol dat de gemeente al met de verbouwing gestart is, terwijl er nog een procedure loopt bij de Raad voor Vergunningsbetwisting. De oppositie blijft ook bestrijden dat café houden een taak van openbaar nut is. “Dit komt niet als doelstelling in de statuten van het Autonoom Gemeente Bedrijf”, zegt Van Laer (N-VA). Hij vindt de huurprijs die de gemeente afsprak met de concessionaris veel te laag. “Is het algemeen nut dat een gemeentebestuur instaat voor concurrentievervalsing op gebied van horeca? De aannemingsovereenkomst voor ’t Croonhof is bovendien ondoorzichtig tot stand gekomen. Er zijn geen duidelijke termijnen afgesproken. De verbouwing schiet niet op.”

Volgens de oppositie zullen op het einde van de rit de gemaakte kosten voor ’t Croonhof anderhalf miljoen bedragen. “Een enorm bedrag waarvan we slechts een habbekrats aan btw recupereren voor het Autonoom Gemeente Bedrijf. Met die centen hadden er veel betere investeringen kunnen gebeuren voor het algemeen nut.” Voorts vindt N-VA dat de gemeente tegenwoordig te veel dure studies bestelt ‘bij bevriende oranje-consultancy-organisaties’. “Geld dat maar één keer kan worden uitgegeven”, stelt Van Laer.

Burgemeester Luc Van Hove (CD&V) liet na de actie tijdens de gemeenteraad weten dat ’t Croonhof waarschijnlijk rond februari of maart 2016 open zal gaan. “Jullie zijn ons ditmaal voorgeweest”, lachte hij. “Ik had beloofd dat we er voor 21 september samen een frisse Duvel konden drinken, maar omdat ik voelde dat we het niet gingen halen, had ik zopas voorgesteld aan de concessionaris of we er eens een popuptaverne of flashmob konden doen.” 
 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio