© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

1 / 11
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Geadopteerde Spaanse honden komen samen in De Eenhoorn

"Zijn pootje werd afgehakt en zijn oor afgesneden"

Bijna duizend mensen met meer dan vijfhonderd honden verzamelden zondag in Stal De Eenhoorn in Zoersel voor de vijfde terugkomdag van SHIN (Spaanse Honden in Nood).

kmatthyssen

Omdat eigenares Katia van De Eenhoorn ook vier SHIN-honden heeft, stelt ze haar accommodatie ter beschikking. Door de overrompeling, kwamen Dirk Van Hove uit Zoersel en Leo Buts uit Heist-op-den-Berg van de Erfgoedgilde op ludieke manier het verkeer regelen in een politie-uniform van vijftig jaar geleden. Dat gebeurde aan de rotonde van de Kruisdreef en de Molenheide in Pulderbos.

Toen de Antwerpse Fabienne Paques zeventien jaar geleden naar Spanje verhuisde, werd ze getroffen door het hondenleed in de dodingsstations. Honden die na tien dagen nog niet door een eigenaar worden opgehaald, krijgen onherroepelijk een spuitje.”

Fabienne koopt voor 70 euro de honden ‘vrij’ en vangt ze op in haar asiel in Spanje, waar ze gesocialiseerd worden. Elk jaar worden er zo’n vijfhonderd door Belgen en Nederlanders geadopteerd. In totaal gaat het al om 18.000 geredde honden.

Koppen, Dieren in Nesten en Met 4 in bed hebben al reportages gewijd aan de ‘refugio’ van Fabienne, die gisteren zelf jammer genoeg door complicaties na een tandoperatie niet mocht vliegen. Haar man Dirk Itterbeek was wel uit Spanje overgevlogen gekomen. “Spanjaarden hebben een andere mentaliteit. Ze doen hun honden veel sneller weg als ze hem beu zijn of hij niet meer in hun leven past.”

Enkele BV’s zoals Björn Verhoeven (Joe FM), Myriam Bronzwaar (Julia in Thuis), Frank Galan en Lieven Debrauwer (regisseur) adopteerden al een SHIN-hond.

Het viel zondag op hoe sociaal de Spaanse honden van SHIN zijn. Je hebt ze in alle soorten en formaten. Er liepen ook verschillende gehandicapte honden tussen op drie poten of met een karretje. Zo adopteerde Michèle Chung (33) uit Westerlo in 2014 Seal, een podenco (Spaans windhondje) met drie poten. “Zijn Spaanse naam was Fortuna, omdat hij zo veel geluk had gehad dat hij nog leefde. Als pup is Seal in een zigeunerwijk in Spanje gevangen geworden. Jongeren hebben hem daar gefolterd, door zijn pootje af te hakken en een stuk van zijn oor te snijden. Toen ze hem levend wilden verbranden in een ton, is een vrijwilligster van het asiel van Fabienne toevallig voorbijgereden. Zij heeft hem gered. Seal had veel bloed verloren via zijn poot. De dierenarts kon hem ternauwernood redden.”

Michèle had al een SHIN-hond toen ze het verhaal van Seal - toen nog Fortuna - in het kerstnummer van het magazine van SHIN las. “Als we nog één goede daad willen doen dit jaar, moeten we dit beestje redden, zei ik tegen mijn man. Sinds begin 2014 is hij bij ons. Hij is heel sociaal naar andere honden toe, maar blijft vrij angstig voor mensen. Voor ons is hij een schat. Ondanks zijn handicap, kan hij zwemmen en zelfs putten graven in de tuin!”

Ook Binky, de hond van Marja uit Nederland, heeft maar drie poten. “Hij werd uit een auto gegooid, is er achteraan gehold en nadien aangereden.”

Op de terugkeerdag in Zoersel liepen ook verschillende honden rond die bij een tijdelijk opvanggezin verblijven en nog een goede baas zoeken. Zoals Blimpy, een verlegen vijfjarige straathond die nooit een baas heeft gekend en in het dodingsstation zat om afgemaakt te worden. “Ze kan best geplaatst worden bij een andere hond die haar zelfvertrouwen kan opkrikken”, vertelt opvangmoeder Rachel Hutchins. Champi (bijna 3), een mix, werd als pup onder een brug gevonden. Hij verblijft nu bij Jan en zoekt ook nog een warme mand. Voor Rosca, een witte hond die als pup over de poort werd gegooid bij Fabienne, kwam die zoektocht gisteren ten einde, want zij vond in Zoersel hoogstwaarschijnlijk een adoptiegezin.

Marc Boeykens uit Sint-Pauwels heeft met Antoine, Alaska en Balou drie Spaanse berghonden, wat enorme kalveren zijn. “Volgende week komt er een vierde bij, Sanny. Hij is tien jaar en te oud en te ziek om te vliegen. Daarom ga ik hem in Spanje met de auto halen.”

www.shin.be (alle info over adoptie)Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio