Honderdjarige Super-Martha krijgt zweefvlucht cadeau

Print

Super-Martha Foto: wf

Antwerpen / Brasschaat - "Tot in het hiernamaals!", riep Martha Katz vrijdag op het vliegveld van Brasschaat vlak vooraleer ze met een zweefvliegtuig de lucht in ging. Gelukkig waren haar woorden voorbarig, want na een kwartier landde de bijna 100-jarige veilig én euforisch.

“Geen saaie taart met cava”, had Martha Katz geantwoord op de vraag van Jan Rooyens van dienstencentrum De Vrijgeweide in Antwerpen wat ze voor haar honderdste verjaardag wenste. Ze moest geen twee keer nadenken toen Rooyens haar voorstelde om eens met een zweefvlieger van grond te gaan op het vliegveld van Brasschaat. Maar Martha verjaart op 25 december, en dan is er te weinig thermiek. Dus werd haar verjaardagsvlucht vier maanden vervroegd.

Vijftig mensen van dienstencentrum De Vrijgeweide van Zorgbedrijf Antwerpen mochten komen supporteren met de bus. Martha woont nog zelfstandig in Borgerhout, maar elke middag komt ze in De Vrijgeweide eten.

Piloot Frits Donders is in het dagelijks leven verpleger. Dat stelde Martha gerust. “En daarbij, als ik dit niet overleef, heb ik al een schoon leven gehad.” Om Martha, die een slechtziend is, optimaal van het panorama te laten genieten, mocht ze vooraan plaatsnemen. Frits Donders legde dertig kilo lood aan haar voeten, omdat het dappere stuntvrouwtje slechts 45 kilo weegt. “Anders wordt het vliegtuig onbestuurbaar”, legde  Frits uit.

De andere senioren aan de kant keken jaloers toen Martha met een parachute op haar rug in de cockpit werd geholpen. “Ik kom in elk geval naar beneden, ik weet alleen niet hoe”, zei ze nog, vooraleer ze met een spectaculaire lierstart in drie seconden tijd van 0 tot 100 kilometer per uur in de wolken werd gekatapulteerd. "Je hebt ook een rustigere sleepstart, maar Martha kan dit aan, haar hart is getest", vertelt Frits. 

Na een landing, die volgens Martha tamelijk “bobbelig” was, stak ze direct haar duimen in de lucht. “Fantastisch! We zijn tot 500 meter hoog gevlogen. Ik heb de Schelde en het Sportpaleis gezien!” Martha mag elk jaar terugkomen naar Brasschaat voor een verjaardagsvlucht. 

Met de zweefvlucht van Martha lanceerde Zorgbedrijf Antwerpen meteen de wedstrijd ‘Mijn Droom’ voor alle Antwerpse 65-plussers. Ze morgen hun ultieme droom insturen waarvan het Zorgbedrijf de drie origineelste zal vervullen.

Vlak na Martha's avontuur mocht ook nog Martha Scheers (68) de lucht in. Zij had in de bus het winnend lotje getrokken en won de vlucht. De Martha's beleefden op die manier een onvergetelijke hoogdag in hun lange leven.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio