© jdw

De Kraal International pakt uit met eerste veulenveiling

Baby-shetlander brengt geld op voor kinderen in Oekraïne

Manege De Kraal in Zandhoven ontvangt vanaf vandaag toppers uit de hele wereld voor de driesterrenjumping De Kraal International die van 27 tot 30 augustus plaatsvindt. Voor de eerste keer is er ook een veulenveiling.

kmatthyssen

De Kraal International is een driesterren- en eensterrenjumping (CSI*** en CSI*) op manege De Kraal aan de Schegel. In totaal doen 368 paarden en 149 ruiters uit de hele wereld mee. Zo komen ze uit Australië, Brazilië, China, Egypte, Spanje, Hongkong, Koeweit, Mexico, Qatar, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Sommige deelnemers slapen tijdens de vierdaagse in hun paardenvrachtwagen met woonruimte. Anderen logeren in hotels in de buurt zoals De Heidebloem en Domein Martinus in Zoersel. Deze namiddag, woensdag, worden alle dieren veterinair gekeurd. Daarna mogen ze het domein van De Kraal aan de Schegel niet meer verlaten tot het einde van de wedstrijden.

“Het is een internationale driesterrenwedstrijd, omdat we het minimum van 122.000 euro aan prijzengeld bijeen hebben gehaald”, vertelt persverantwoordelijke Carine Van Gompel. “Naast de driesterrenwedstrijden is er ook een eensterrenwedstrijd met lagere proeven, waarin vaak jonge paarden aantreden.” Organisator en eigenaar van De Kraal, Victor Theeuwes, organiseert zaterdag onder leiding van zijn broer Harrie een veulenveiling. Harrie runt in de Vierselbaan in Zandhoven de gerenommeerde handelsstal Stud111. De aangeboden jumpingveulens zijn al online te bekijken.

“Uit de honderd aangeboden veulens die tijdens onze selectiedag door fokkers werden gepresenteerd, hebben we de 29 meest interessante veulens weerhouden voor de veiling”, vertelt Victor Theeuwes. “Het ging heel vlot om fokkers te overtuigen hier hun veulen aan te bieden, vermoedelijk omdat ze weten dat er ruiters aanwezig zijn uit de hele wereld die mogelijk zullen meebieden, wat de vooruitzichten op sterke prijzen verhoogt. De veiling begint zaterdag om 20u in de hoofdpiste en zal vermoedelijk tot ongeveer 22.30u duren.”De mascotte van de veiling is de schattige Winning Moeds, een shetlanderveulen van de familie Theeuwes dat voor het goede doel geveild wordt. “Ik heb vijf jaar in Oekraïne gewoond”, vertelt Victor Theeuwes. “De omstandigheden in veel kindertehuizen zijn er nog steeds schrijnend. Daarom gaat het geld dat Winning Moeds zaterdag opbrengt, naar de organisatie Proforkids die zich inzet voor de gehandicapte kinderen in tehuizen in Oekraïne. Het shetlanderveulen zal de veiling openen.”

De naam Winning Moeds is een schalkse knipoog naar Winning Mood, de Darco-zoon die Stal Theeuwes in 1999 fokte en die later gekocht werd door de Franse Baron de Rotschild. De dekhengst bouwde een internationale carrière uit onder de Portugese amazone Luciana Diniz. “Na de veiling is er nog een optreden”, vertelt Victor Theeuwes.“De jumping is van donderdag tot en met zondag gratis toegankelijk.Op zaterdag en zondag is er kinderanimatie met gratis ponyritten, springkastelen en grime.”

www.dekraalinternational.com, www.foalauction111.com

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio