Buren vinden 51 appartementen aan vroegere Bar-Clès té veel van het goede

Print

De appartementen die aan de vroegere dancing Bar-Clès komen Foto: De appartementen die aan de vroegere dancing Bar-Clès komen

Ranst - Emblem moet in de wijde omtrek het enige dorp zijn zonder appartementsblokken. Maar daar komt verandering in.

Op de plaats van dancing Cosnix komen vier blokken. Te veel en te modern, vindt de buurt.Cosnix, Bar-Clès en veel vroeger nog baandancing De Zwarte Zee: het grote hoekperceel op de kruising van de Oostmalsesteenweg en de Dorpstraat in Emblem heeft een uitgaansverleden. Ooit was er zelfs een stort. Projectontwikkelaar DCA uit Beerse heeft nu een bouwaanvraag ingediend voor 51 appartementen, verdeeld in vier blokken, met 69 ondergrondse parkeerplaatsen en twee commerciële ruimtes. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 9 juli.

Het gaat om de tweede aanvraag van de firma, want de eerste trok ze zelf in nadat er te veel bezwaarschriften waren binnengekomen. De huidige aanvraag is een ‘light’ versie van de eerste, met twaalf appartementen minder. De derde verdieping op het puntgebouw werd geschrapt. Toch vindt ook deze afgeslankte versie geen genade in de ogen van de onmiddellijke omwonenden, die donderdag samenkomen.

”Ik stel vast dat de regels van de ruimtelijke ordening waar wij als gewone burgers aan gebonden zijn, niet gelden voor grote projectonwikkelaars”, zegt overbuur Willy, die zijn familienaam niet in de krant wil. “Al onze huizen in de Dorpstraat zien er eenvormig uit, met één verdieping en een schuin dak. Pas op: wij hebben er niets tegen dat er gebouwd wordt op dat perceel. Maar waarom moet alles helemaal volgebouwd worden? Die strakke moderne architectuur vloekt met de omgeving. Het officiële adres van de appartementen is Oostmalsesteenweg 50, maar alle last wordt afgeschoven op de Dorpstraat, want de uitrit komt langs de Dorpstraat. De Oostmalsesteenweg krijgt wel de groene buffer.”

Volgens de buurvrouw vrezen de bewoners van de Dorpstraat verkeers- en parkeeroverlast. “1,3 ondergrondse parking per flat, zoals zij berekenen, volstaat niet. Wat als de bewoners bezoek hebben of hun auto op de baan laten staan?”

Volgens burgemeester Lode Hofmans (Open Vld) van Ranst is de Oostmalsesteenweg een gewestweg en stond de beheerder, het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer, geen ontsluiting van de appartementen via de Oostmalsesteenweg toe omdat de baan veel drukker is geworden de jongste jaren. “Wat die grootschaligheid betreft: het gaat al om een afgeslankte versie. De ondergrondse parkeerruimte is in de nieuwe aanvraag dezelfde gebleven als in de vorige aanvraag met de twaalf appartementen. Waarom zouden die bewoners op straat parkeren als ze ondergronds met boodschappen in de lift kunnen stappen?”

Volgens Luc Neefs van DCA ligt de uitrit zo dicht mogelijk tegen de Oostmalsesteenweg, om de Dorpstraat zo min mogelijk te belasten. ”Voor de privacy voorzien we nog winterhard groen.”

KRISTIN MATTHYSSEN

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio