© Ticking Away

© pdr

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Draag je steentje bij en win een Oscar!

Twee Oscars en een Bafta heeft filmproducent Willem Thijsen (67) uit Massenhoven in zijn vitrinekast. Hij wil daar graag nog een Oscar aan toevoegen en gelooft rotsvast in zijn volgend project. Via crowdfunding zoekt hij 10.000 euro voor de finalisatie. Iedereen kan een steentje bijdragen.

kmatthyssen

Zelfs met een palmares als dat van Willem Thijssen komen de geldschieters niet spontaan aan de deur kloppen. Voor zijn nieuwe animatiefilm Ticking Away van Michael Sewnarain heeft Willem voor de allereerste keer een crowdfundingcampagne opgezet, want er is extra geld nodig om de film af te maken. “Sewnarain, een Nederlander met Surinaamse roots, is een fantastisch animatietekenaar. Hij schreef als zoon van een klokkenmaker zelf het verhaal dat zich afspeelt in het atelier van een klokkenmaker.De animatiefilm duurt negen minuten. Michaels tekenstijl komt qua kwaliteit overeen met de Oscar-winnende animatiefilms Een Griekse Tragedie en Father and Daughter, die ik eerder produceerde. Het probleem is dat Michael zo goed is dat hij voor allerlei andere projecten wordt gevraagd, van reclamefilms tot bijstand bij andere projecten. Dan blijft zo’n vrije, eigen animatiefilm wel eens op de plank liggen.”

Tien jaar geleden begon Willem met Sewnarain aan Ticking Away te werken. “Maar het budget van zo’n 135.000 euro dat we indertijd via het Nederlands Filmfonds, het Vlaams Audiovisueel fonds en het Thuiskopie Fonds kregen, volstaat nu niet meer. Ik heb nog zo’n 10.000 euro nodig.” Na een zestal dagen is er al 2680 euro bijeengehaald via crowdfunding. En er zijn nog 24 dagen te gaan. “Ik wil voortmaken, omdat ik Ticking Away graag wil voordragen bij het Nederlands Filmmuseum als Oscar-inzending. De deadline tikt, want dan moet hij in augustus af zijn. De Nederlandse première is sowieso gepland in november in Amsterdam, in Leuven wordt Ticking Away in december voorgesteld op een kortfilmfestival.”Het gaat om een Nederlands- Belgisch project. Willem Thijssen uit Massenhoven (met weliswaar Nederlandse roots) is producent voor Cinété, Brun Croes uit Antwerpen schilderde de achtergronden, Fabrique Fantastique uit Geel kleurde film in en de muziek werd gecomponeerd door Reinhard Vanbergen van Das Pop.Het leuke is dat wie Ticking Away steunt via crowdfunding, ook iets terugkrijgt. Eeuwige dankbaarheid vanaf 10 euro, maar wie bijvoorbeeld 25 euro doneert, krijgt een poster en kan de film downloaden, wie 50 euro stort, krijgt een gesigneerde dvd en een flipbook.

Dat gaat zo crescendo. Voor 1000 euro geeft Willem Thijssen een masterclass animatie voor twee personen en voor 2500 euro krijgt u een vermelding als associate producer in de aftiteling, wie weet in 2016 wel in Amerikaanse zalen te zien.Als een moeizame totstandkoming een gunstig voorteken is, ziet het er goed uit voor Ticking Away. “Een Griekse Tragedie van Nicole Van Goethem was begroot op 800.000 Belgische frank, waarvoor we 600.000 frank subsidie kregen”, herinnert Willem zich. “Maar die film kostte uiteindelijk 2,1 miljoen frank. Als producent moet je dan die bedragen proberen bij te passen.”Willem heeft als lid van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, die jaarlijks de Oscars uitreikt, stemrecht als jurylid voor animatiefilms. “Als mijn eigen prent Ticking Away genomineerd is, moet ik bij de vertoning de zaal verlaten. Maar ik mag er wel op stemmen.”

www.cinecrowd.com/ticking-awayMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio