© WF

Antwerpse arts schrijft baanbrekend boek over veerkracht

Door een overdaad aan 'moeten' en 'presteren', verliezen gezonde mensen steeds meer hun veerkracht, met een epidemie aan burnouts en chronische vermoeidheid als gevolg. Interniste Herlinde Wynants uit Borgerhout biedt met haar boek 'Gezond zijn is plezant' inzicht en tips. Zoals: zingen en fluiten op het werk, en liefst van al samen met je collega's!

kmatthyssen

Dokter Herlinde Wynants wil het interview samendoen met mental en personal coach Chantal Smedts van Clickcoaching uit Kapellen. Wat op zich al opvallend is, want mental coaches en geneesheren werken niet zo veel samen. “Waarom niet? Ik heb mezelf een periode laten coachen door Chantal”, vertelt Herlinde. “Als je merkt dat je aan veerkracht verliest, is het belangrijk om preventief te werken. Als je behandeling bij een arts afgelopen is, kan het waardevol zijn om als gezond mens een personal coach te bezoeken. Zelfzorg is heel belangrijk. Een mental coach begeleidt je stapje voor stapje naar meer levenskunst.”

Wynants legt in haar boek vanuit de evolutiebiologie en de werking van het zenuwstelsel uit hoe het komt dat mensen in de knoop geraken met de evenwichten van hun zenuwstelsel.

“Mensen zijn als zoogdieren gemaakt om samen te werken. Wij hebben zenuwverbindingen en spieren gekregen om samen te lachen, te zingen en naar elkaar te luisteren. Mensen lachen in gezelschap dertig keer meer dan wanneer ze alleen zijn. Het zijn deze zenuwverbindingen die ervoor zorgen dat stress vermindert. Maar onze maatschappij is van een wij-maatschappij naar een ik-maatschappij geëvolueerd. Wat het almaar moeilijker maakt om moeiteloos met elkaar plezier te hebben en moeiteloos met elkaar te bewegen. Samen lachen, juichen en zingen kan helpen om je veerkracht te herwinnen. Het is mijn betrachting om groepsveerkrachttraining te gaan geven. Ik ben ervan overtuigd dat dit heel heilzaam kan zijn voor mensen met chronisch vermoeidheidssyndroom, burnout of fibromyalgie.”

Herlinde Wynants raadt in haar boek aan om ook op het werk te zingen en te fluiten. “Werkgevers zouden dat moeten steunen, voor zover het niet storend wordt uiteraard voor collega’s. Of waarom niet in groep?”

Bekijk een informatief filmpje, dat Herlinde en Chantal opnamen. Het boek ‘Gezond zijn is plezant’ (Academia Press) is te koop of te bestellen in de boekhandel.

Lees meer in Gazet van Antwerpen van zaterdag 27 juni.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio