© kma

© kma

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Halle Proeft is meteen voltreffer

De eerste editie van Halle Proeft bracht vrijdag tot in de late uurtjes veel volk op de been in Halle-Zoersel.

kmatthyssen

Samen streekspecialiteiten degusteren en ontdekken rond de kiosk op het dorpsplein. Dat was zowat het opzet van Halle Proeft. “Hier is meer volk dan met de kermis”, zei Brigitte Nobels. “Wat zou dat geweest zijn mocht de zon schijnen! Dan was het plein waarschijnlijk te klein geweest. Volgend jaar dan maar uitwijken naar het park?” Maar dat vond Philippe Van den Haute dan weer geen goed idee. “Halle Proeft hoort hier thuis, in de gezelligheid van een dorpskern. Het park zou té groot zijn. Tapas, barbecuehapjes, Kempisch Vuur: ik heb al allerlei lekkers geproefd. Maar voor mij als Westmallenaar gaat er niets boven een Tripel van Westmalle.”

Voor Brigitte waren de bieren van de Antwerpse stadsbrouwerij Cabardouche een openbaring. “Ik vond die Stoute Mokke en Blonde Stoot zó lekker. En die namen zijn leuk gevonden.”

Iedereen wou ook de Halse Tuimelaar proeven, het bier dat Patrick De Feyter terug tot leven heeft gewekt volgens het recept dat hij van zijn groottante kreeg. “Mijn voorouders hadden vroeger brouwerij Sint-Martinus, hier vlak naast de plek waar nu Halle Proeft is. Mijn bompa was de laatste generatie brouwers. In 1994 werd de brouwerij afgebroken. Groottante had nog twee receptenboeken. Eerst vond ze alleen de eerste helft. Zes maanden later stond ze er ineens met het tweede. Toen kon ik aan de slag.”Patrick volgde speciaal een brouwopleiding. “Intussen laat ik het brouwen bij brouwerij Pirlot in Zandhoven. De naam is afkomstig van de verrassende afdronk. Vroeger was het bier van 6 graden, maar op een gegeven moment is mijn grootvader suiker gaan toevoegen, waardoor het alcoholpercentage de hoogte inschoot tot 8,5 graden. Veel Hallenaars goten het zware bier binnen alsof het nog het slappe bier van voorheen was, en sloegen dan steil achterover.”

De Halse Tuimelaar is al te drinken in enkele horecazaken en is vanaf vandaag (zaterdag) ook te koop in supermarkt Spar in Halle. Wie al wat wiebelig op zijn benen stond, kon een stevige lap vlees eten voor 5 euro in het tentje van taverne De Stroopop.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio