"Het wordt storm na de stilte"

Print
Zandhoven - Het vrouwenkoor Eigen Toon uit Zandhoven geeft zaterdag 6 juni om 20u een concert in de Sint-Amelbergakerk. En dat is nieuws, want het koor zweeg bijna acht jaar. "Maar de goesting bleef altijd."


In de aanloop naar het jubileumjaar 2016 treedt Eigen Toon voor het eerst weer op. Het is al van 2007 geleden dat het vrouwenkoor nog eens op de planken stond. “Dat komt vooral omdat er in die periode een groot verloop van koorleden was”, vertelt dirigent en enige man in het koor Frank Nauwelaers. “Onze jonge mama’s hadden plots minder tijd om te repeteren, laat staan om een concert voor te bereiden.”


Maar gaandeweg kwamen al die mama’s terug meezingen. “De goesting was gewoon te groot”, denkt Frank Nauwelaers. “Eigen Toon bestaat volgend jaar dertig jaar. In het begin vormden we een gemengd koor. Ik zong zelf mee vanaf de eerste noot. Maar in de loop der jaren merkten we dat de mannen thuisbleven, en de vrouwen na verloop van tijd de draad terug oppikten. Omdat ik de enige mannenstem in het koor was, hebben ze me dan gevraagd om te dirigeren.”
Frank Nauwelaers is op deze manier de enige haan in het hoenderhok. Of dat meevalt? “Jazeker. Er heerst harmonie. Het mooie is dat deze dames allemaal amateurs zijn in de pure zin van het woord. De meesten hebben nooit notenleer gevolgd, maar ze zingen gewoon enorm graag. In de periode dat ons ledental slonk en rond de twaalf hing, hebben we wel eens gedacht om definitief te zwijgen. Maar ik vond dat zonde, omdat Eigen Toon eigenlijk een heel mooie klankkleur heeft. De goesting om te zingen heeft ons koor gered. Dat zullen we na acht jaar zonder optreden op 6 juni zeker nog eens in de verf zetten. Het wordt de storm na de stilte.”


Ondanks de lege concertagenda, bleven de dames wel wekelijks gemotiveerd repeteren. “Malou glacée, die het koor heeft opgericht, is er nog steeds bij. Onze pianiste Els Pepels ‘kocht’ twee kindjes, maar zo gauw ze kon is ze Eigen Toon opnieuw muzikaal beginnen begeleiden.”

Nauwelaers, in het dagelijks leven schooldirecteur, speelt hobo en Engelse hoorn en is lid van het symfonisch orkest Academia uit Lier. “Sinds dit jaar is ons ledenaantal weer stabiel op achttien zangeressen. Het repertoire is erg breed. Eigen Toon brengt klassiekers van onder andere John Denver en Leonard Cohen, maar ook Andrew Lloyd Webber, Seal en The Beatles passeren de revue.


Daarnaast mag je ook meer hedendaags werk verwachten, van onder meer Claudia De Breij en Ilse DeLange.”
Na het concert trakteert het koor op een drankje in Afspanning St.-Christoffel. Kaarten kosten 8 euro in voorverkoop en 9 euro aan de kassa (ook drankje). U kunt een kaartje kopen bij de koorleden of reserveren via 03.484.41.56 
 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio