"André was een gouden mens"

Print

bij zijn huldiging als laureaat van de gemeentelijke cultuurprijs in 2013 Foto: jdw

Zandhoven - Zandhoven heeft vandaag een reus verloren. André Van Laer, die binnenkort tachtig zou worden, is overleden. Hij was 67 jaar muzikant en 37 jaar voorzitter van harmonie Sint-Amelberga. "Een gouden mens", reageert dirigent Koen Thijs.

Niemand in Zandhoven bleef dinsdag onberoerd na het vernemen van het overlijden van André Van Laer, ‘de burgemeester van den Heikant’. De feestburgemeester al zeker, want er kon geen kermis of feest plaatsvinden of ‘Dré’ was erbij met zijn harmonie. Hij was al eventjes in het ziekenhuis opgenomen, maar zijn dood komt toch nog onverwacht.

“De culturele en sociale verdiensten van André Van Laer voor Zandhoven kunnen niet overschat worden”, zei Eric Crombez in 2013 uit naam van de cultuurraad toen André dat jaar de gemeentelijke cultuurprijs kreeg uitgereikt. Hij begon zelf zijn dankwoord toen met de zinnen “Hier ga ik er ene op drinken. Nee, ik drink er twee op!”

André Van Laer was een echte levensgenieter en levenskunstenaar, hoewel hij het zeker niet altijd gemakkelijk heeft gehad. Na de dood van zijn vrouw vormde hij de lijm tussen zijn kinderen. Tinneke, al even goedlachs als hijzelf, maakte zijn geluk opnieuw compleet, maar ook zij overleed enkele maanden geleden.

André Van Laer was niet alleen de sterke man achter harmonie Sint-Amelberga, maar ook van de Lustige Dorpsmuzikanten, de Oktoberfeesten, de Mosselwandeltochten, de kerstboomverbranding en allerlei andere activiteiten in Zandhoven die geld in lade brachten van de harmonie. Daarnaast zong hij graag en was hij een levend archief van oude volksliedjes.

Dankzij André kregen veel jongeren de muziekmicrobe te pakken. Sommigen gingen nadien zelfs voortstuderen aan de academie of het conservatorium, zoals Jan De Wit uit Massenhoven, die zijn eerste lessen kreeg in het ‘naftkot’ bij André Van Laer. “Ik ben opgegroeid drie huizen naast hem. Ik mocht mee aan tafel aanschuiven en zelfs mee op vakantie. André heeft mij mijn eerste noten leren blazen en zorgde nadien ook dat ik een muziekleraar kreeg. Dankzij hem ben ik naar de academie gegaan, waar ik dan weer mijn vrouw leerde kennen. Ik heb zo veel steun en liefde van hem gekregen, daarvoor ben ik hem altijd dankbaar. Ik beschouw hem als mijn tweede vader.”

Ook dirigent Koen Thijs van harmonie Sint-Amelberga is ontdaan. “André heeft mij hier binnengehaald als dirigent toen ik 23 was”, vertelt Thijs, tweede solist bij de filharmonie. “Nu ben ik 54. Ik ben er wel een tijd tussenuit geweest, maar aan de samenwerking met André houd ik niets dan fantastische herinneringen over. Met André verdwijnt een tijdperk. Hij kon als geen ander mensen aanvuren en begeesteren. We wisten dat hij ziek was, maar dat het zo vlug zou gaan, had niemand gedacht. We hadden afgesproken om op 27 juni de dag na zijn tachtigste verjaardag een serenade te brengen bij hem thuis. Er was een groot feest gepland. Ik kan het nog steeds niet vatten.” 

Volgens dirigent Thijs was André Van Laer langs de ene kant een hele volkse mens, maar langs de andere kant ook iemand die de kwaliteiten had om in te grijpen als het nodig was. “André droeg een grote verantwoordelijkheid in de vereniging, maar was altijd goed gezind. Een uniek persoon die als een tweede vader voor mij was. Ik rijd zelf niet met de auto maar altijd met de fiets. Ik herinner me dat André mij na een concert van de filharmonie in Tongeren met de auto kwam ophalen. Zomaar. Hij was een gouden mens.”

 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio