© mia uydens

© mia uydens

1 / 2

Negen jaar na dood krijgt Stafke Fabri eerste compilatie-cd

De 25-jarige Ekerenaar Glenn Pellis is bezeten van Antwerpse muziek en maakt er een erezaak van om Antwerpse artiesten voor de vergetelheid te behoeden. Samen met Filip Schepers en Pierre Elitair zorgde hij er nu voor dat Stafke Fabri negen jaar na zijn dood voor het eerst een compilatie-cd krijgt.

kmatthyssen

De cd heet ‘Stafke’s Strafste’ en bevat nog een tweede extra cd ‘Ode aan Antwerpen’ met bekende en minder bekende nummers van andere Antwerpse artiesten, van Zot van A (Olli) tot ’s Nachts (Linkse Sjarel) en Feest in de Koekestad (Schuppezot).

Stafke Fabri was 71 jaar toen hij in 2006 aan pancreaskanker stierf. Gustaaf Voorbraeck, zoals de doopnaam van de Antwerpse zanger-tekstschrijver luidde, was ook bekend van Hutsepot, het programma dat hij op Radio Minerva presenteerde.

“In totaal bracht hij 12 lp’s, 55 singels, 1 cd-singel, 1 maxi-cd-singel en 3 gewone cd’s uit”, vertelt Glenn. “Maar in geen enkele muziekwinkel kon je die dingen nog kopen, alleen op tweedehandsbeurzen of zoekertjessites. Vandaar deze compilatie-cd. De tekening op de hoes is van Karel Moers.”

Een van de bekendste nummers van Stafke Fabri, Karstmis deur de jare, staat er niet op. “Omdat het geen kerst-cd is”, zegt Glenn.

Wél op de cd: ’t Zen zotten die waareke’, Veur een kuske van a, Naar de Vogelenmarkt, Kakakuli en Den Tindemans. “Juul Kabas werd beroemd met twee covers van Stafke Fabri”, vertelt Glenn. “Weinigen die weten dat ’t Zen zotten die waareke eigenlijk van Stafke is. Alleen een echte Antwerpenaar kan fantastische zinnen schrijven als ”’t Zen zotte die waareke, ’t zen zotte die waareke, ge weurd der ni rijk van, ge weurd der zoe muug van. Voer da d’oarm pensioeng, moetet zeker ni doeng.” Of uit Kakakuli, het nummer waar ooit een aflevering van Lili en Marleen aan gewijd werd: “Ik zen nog mor pas van de Congoo teruggekoume, ik hem zoe vanalles van gingder meigenoume. Oek een oardig wefke brocht kik mee nor hier, echt zoewiet voer moan plezier.”

De dubbel-cd kost zo’n 15 euro. In Antwerpen is Stafke’s Strafste te koop bij Chelsea Records en in Café Ami. Bestellen kan ook via glennpellis1989@hotmail.com.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio