© mu

© mu

© mu

© mu

1/4

Vragen over toekomst karpers en kikkervissen bij demping vijver Rosseau

Hengelaars vrezen dat karpers levend begraven worden

Er is deining ontstaan over het natuurherstelproject van Natuurpunt rond de vijver van Rosseau in Massenhoven. Zo vrezen de vissers van de naburige visvijver De Blauwe Reiger dat veel karpers en dikkopjes zullen sneuvelen.

De vijvers van Rosseau werden in de jaren vijftig gegraven. Het gaat om een grote en kleinere, naast de E313 in de buurt van de afrit Massenhoven. Het gebied ligt naast de Tappelbeek. Vroeger stortte tegelfabriek Rosseau er tegelpuin toen er nog productie was in Massenhoven. Maar de natuur kreeg het laatste woord, want intussen zwemmen er grote seniorenkarpers van rond de vijftien kilo in de vijver. Veel van de vissen zijn tientallen jaren oud. Aan de kanten krioelt het van de dikkopjes.

Toch gaat Natuurpunt - dat het gebied overkocht van Rosseau - de komende weken een deel van de vijver dempen. Dat gebeurt met Europese steun in samenspraak met het Agentschap Natuur en Bos. De voorbije weken werden de bomen al gerooid. “Hier komt opnieuw een elzenbroekbos met de kenmerkende fauna en flora van een natte beekvallei, zoals alpenwatersalamander”, staat op het informatiebordje van Natuurpunt te lezen.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio