"Ik heb toch geen komkommer in mijn oor?"

Pieter Mijderwijk, Lotto-winnaar in de shit Foto: kma

"Ik heb toch geen komkommer in mijn oor?"

Print
Zoersel / Schilde - Een ongeluk komt nooit alleen. De Zoerselnaar Pieter Mijderwijk (68) heeft in Antwerpen klacht ingediend bij het Comité P omdat de politie niet optreedt tegen de buurman die zijn beerput ledigde in zijn tuin. Mijderwijk renoveert in Deurne momenteel het huis van zijn demente schoonmoeder. Volgens de Antwerpse politiecodex is het inderdaad verboden om je eigen septische put eigenhandig leeg te pompen in je tuin, omdat de menselijke fecaliën een bron van bacteriën vormen. Alsof dat nog niet genoeg is, beweert Mijderwijk ook nog dat hij de Lotto gewonnen heeft, maar dat een dagbladhandelaar in Schilde zijn winnend biljet verdonkermaande. De Nationale Loterij onderzocht de zaak, maar stelde geen onregelmatigheden vast.

"In januari deed ik marmerwerken aan de kerk in Brugge", vertelt Pieter Mijderwijk. "Omdat ik een onderhoud had en nog even moest wachten, kocht ik in een winkel in Brugge achttien lotjes, een deel van Euromillions en een deel van de gewone Loterij. Nadien vertrokken wij naar Tenerife. Daar hoorde ik dat een Belg uit West-Vlaanderen Euromillions gewonnen had. Ik zei nog zwanzend tegen mijn echtgenote: als ik het maar niet ben, want ik kocht mijn biljetten in Brugge."

Terug thuisgekomen ging de Zoerselnaar zijn Lottoformulieren binnendoen in een dagbladhandel in Schilde. "Het ging om achttien biljetten. Toen de winkelierster ze door de terminal haalde, klonk bij twee biljetten de winnende bieptoon. Eén keer werd er geen bedrag op het scherm getoond toen de winnende toon hoorbaar was, de tweede maal niet. Achteraf vernam ik dat om privacyredenen geen bedrag getoond wordt als de Lotto-winst boven de 25.000 euro is. Vreemd genoeg keerde de dame mij slechts één winstbedrag van 3 euro uit. Ze gaf mij zeventien biljetten terug. Het achttiende zag ik liggen, maar ze schoof het onder de kassa. Ik had het gewoon moeten grijpen toen. Ik heb me behoorlijk opgewonden in die winkel. Daar zijn getuigen van."

Pieter Mijderwijk contacteerde de Nationale Loterij, die hem ontving. "Daar kreeg ik te horen dat er wel meer fraude gebeurt in dagbladhandels. Er komt binnenkort een kastje, vergelijkbaar met een Bancontact-kastje in de winkels, zodat de lottospelers zelf hun formulieren kunnen scannen om te zien of ze iets gewonnen hebben."

Mijderwijk had zijn naam op alle biljetten geschreven. "Maar bij de Loterij werd mij uitgelegd dat een winnend lot aan de toonder wordt uitbetaald. Als er fraude gebeurt in krantenwinkels, sturen ze meestal een stroman om het bedrag te komen innnen. De Loterij beloofde me alle loten voor winsten boven de 25.000 euro te controleren of er misschien via een chemisch proces mijn naam is van uitgewist. Het reliëf van mijn geschrift moet nog zichtbaar zijn, want ik heb een zware hand en druk hard op papier als ik schrijf."

Naar eigen zeggen lag hij drie weken wakker van de zaak. "Mijn vrouw heeft gejankt.Ik heb klacht ingediend bij de politie Voorkempen. De juridische dienst van de Nationale Loterij zou alles doen om het te onderzoeken, maar ik heb mijn winnend lot nog niet teruggekregen. Terwijl ik duidelijk twee keer die winnende piep heb gehoord. Ik heb toch geen komkommer in mijn oor?"

Volgens woordvoerster Kikki Vervloesem van de Nationale Loterij is de terminal van de dagbladhandel in Schilde grondig onderzocht, en werden er geen onregelmatigheden vastgesteld. "Wij kunnen vrij waterdicht controleren welke loten er door de terminal gescand werden binnen een bepaalde tijdsspanne, en het waren er zeventien. Het klopt wel dat er binnenkort een kastje komt zodat lottospelers zelf kunnen controleren of ze gewonnen hebben. Maar dat is geen gevolg van de klacht van meneer Mijderwijk, we waren er al langer mee bezig. De uitbetaling zal wel via de kassa blijven verlopen."

Mijderwijk heeft nu ook bij de bevoegde ministers klacht ingediend.

 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio