© MU

© mu

© MU

© MU

© MU

© mu

1 / 6
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Vrouw wint allereerste wereldkampioenschap kleurenwiezen

Mireille Lowie (63) uit het Waalse Flavion droogde in de finale van het WK Kleurenwiezen in Zandhoven drie mannen af na een hele dag kaarten. Mireille of 'Mimi' won met ruime voorsprong voor Thomas Romain uit Waterloo, de Ier John O'Donnell uit Bertrix en Roland Claeys uit Oostende.

kmatthyssen

Vorig jaar was het nog het WK Wiezen (dat dit jaar in oktober in Diest doorgaat), ditmaal had de organisatie Zandhoven uitgekozen voor het WK Kleurenwiezen. Een typische Waalse specialiteit, want 67% van de deelnemers was Franstalig.

Beste Zandhovenaar was Cisse Janssens, die knap dertiende werd van de 191 deelnemers. Toon Simons (20) uit Zandhoven werd 43ste. Hij kwam in de halve finale uit tegen zijn dorpsgenoot. De oudste was 93 jaar, de jongste 16.

De wereldkampioen wiezen uit Lille van vorig jaar, kon zijn titel niet verdedigen, maar zijn club Hetten Haas was wel aanwezig. Volgens zijn makkers gaat hij in oktober in Diest wel deelnemen aan het WK gewoon wiezen.

Volgens de Vlamingen zijn de regels van het Kleurenwiezen toch serieus afwijkend dan die van gewoon wiezen en rikken. Joseph Beyers (50) uit Schilde, vorig jaar nog tweede op het WK Wiezen, eindigde nu pas 66ste. "De Franstaligen zijn specialisten kleurenwiezen. Ik focus me op oktober. Dit is mijn spelletje niet. Met het kleurenwiezen zijn er te veel trucs en een ingewikkeld bonussysteem om je punten op te krikken."

Het team van de Brusselse Dorothy Six zorgde voor professionele arbitrage. "Er waren discussies, maar over het algemeen werden de gemoederen minder verhit dan vorig jaar", zegt ze.

Wereldkampioen Mimi mocht met 650 euro naar Flavion terugkeren.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio