Waardig afscheid van unieke globetrotter

Chris Van Limbergen Foto: archief

Waardig afscheid van unieke globetrotter

Print
Malle - In de kapel van de 'Tornadokerk' van Oostmalle werd woensdagmorgen afscheid genomen van Christian 'Chris' Van Limbergen. De unieke globetrotter met Limburgse roots stierf aan kanker. Hij verzamelde niet alleen stempels, maar liet er ook na.

Chris Van Limbergen, oud-mijnwerker, was een echte Europeaan. Eerst te voet, nadien per fiets, doorkruiste hij Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk: noem maar op. Overal verzamelde hij in gemeentehuizen gemeentestempels. Hij zat al in de duizenden. Zijn favoriet land was Griekenland. Chris leefde van klusjes en van wat de mensen hem toestaken. Soms kreeg hij een bed, soms sliep hij op straat onder de blote hemel of in bushokjes. Op al die tochten moet hij duizenden mensen ontmoet hebben doorheen de jaren.

Aan zijn vrijbuitersbestaan kwam in 2013 een einde toen hij geveld werd door kanker. Hij werd uiteindelijk toegewezen aan het OCMW van Malle.

Zo'n zestig mensen, familie en vrienden, woonden zijn christelijke uitvaart bij. Van Limbergen wou zelf een kerkdienst, omdat hij een gelovig mens was. Het werd een mooie uitvaart, een volstrekt uniek mens als Chris waardig, met rake muziek. Zoals het 'Onze Vader' gezongen door zanger Christoff, die hij vorig jaar nog ontmoette in het ziekenhuis. Christoff wou persoonlijk komen zingen, maar hij was verhinderd omdat hij in Spanje zat. Ook het prachtige 'Tell me there's a heaven' van Chris Rea werd gespeeld.

Op het einde nam Humo-journalist Jan Hertoghs, die hem tot in zijn laatste dagen was komen bezoeken, het woord. "In het Erasmusziekenhuis hadden ze dat nog nooit meegemaakt, iemand die in koersbroek en wielertrui werd opgebaard", vertelde hij. "Waarschijnlijk is Chris er ook in gecremeerd. Hijs reed de Ronde van Tsjechië, de Ronde van Oostenrijk, de Ronde van Griekenland, maar vreemd genoeg nooit de Ronde van Frankrijk. Toen hij op de palliatieve afdeling kwam, had de verpleging zijn kamer versierd met de gemeentevaantjes, gemeentestempels en krantenartikels. Een belangrijk wielrenner was aangekomen."

"En plots is daar toch die finish. Er staat zelfs publiek", zei Hertoghs, met een blik op alle mensen in de kapel. "Allemaal mensen op wie Chris een stempel heeft nagelaten."

Chris Van Limbergen, die slechts 63 jaar oud mocht worden, werd uitgestrooid op de begraafplaats in Westmalle.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio