© jdw

© jdw

© jdw

© jdw

© jdw

© jdw

© kma

© kma

1 / 8

Griekse namiddag in fanfarelokaal

Wie reisplannen heeft naar Griekenland, kon zondagnamiddag alle nodige info krijgen van specialisten in het fanfarelokaal aan de Patrijzenlaan in Pulderbos.

kmatthyssen

De Belgisch-Griekse culturele vereniging Chirapsia met zetel in Kontich organiseert al jaren reisbeurzen. Maar sinds de komst van het internet, is er heel veel online te vinden. Daarom heeft Chirapsia haar Griekse namiddag wat anders ingericht. "We hebben minder reisstandjes, maar hier zijn een heleboel specialisten van bijvoorbeeld Kreta, Kos, Korfu of echte eilandhoppers aanwezig", vertelt Gilbert De Pauw. "Méér dan wat je op een website vindt. Wie vragen heeft, kunnen wij doorverwijzen naar een echte expert. Zoals Lut Van Bogaert (52), die al jaren op het eiland Paros woont."

Lut ruilde jaren geleden Beveren voor de Griekse zon. Drie maanden per jaar komt ze nog naar België om bij familie en vrienden te zijn. "De Grieken lijden onder de huidige crisis, maar het blijft een blij en open volk", zegt Lut. "Op een eiland kent iedereen iedereen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Paros is een zalig eiland. Ik verhuur er zelf hotelappartementen onder de naam Onira."

August Van Dyck (77) raakte tijdens zijn talrijke reizen door Griekenland helemaal in de ban van de iconenkunst. Hij leerde zelf Griekse en Russische iconen schilderen bij Joris Van Ael in Averbode, een van de absolute wereldtoppers. "Aan sommige iconen werk ik acht maanden, een kleintje kan ik in vijftig werkdagen af krijgen. Voor mij is het zuivere hobby. Soms verkoop ik er wel eens eentje. Dat kan net zo goed aan ongelovige mensen zijn die gewoon van iconen als kunstvorm houden, dan aan gelovige mensen om ze te vereren."

Er werd ook Grieks gedronken én gedanst. Koen 'Psaros' (zijn Griekse bijnaam) was van kop tot teen uitgedost in traditionele Kretenzische klederdracht, zelfs met een soort bandana rond het hoofd. "Naargelang hoe je die draagt, geef je aan hoezeer je onderdrukt bent door de Turken", zegt Koen.Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio