De Lage Dorpel naar ruimer pand verhuisd

Vernieuwd welzijnshuis onder ruime belangstelling geopend

Print

Welzijnshuis de Lage Dorpel Wijnegem Foto: mia uydens

Wijnegem - Welzijnshuis De Lage Dorpel in Wijnegem is verhuisd van het Marktplein naar de Wommelgemsesteenweg. Het pand is nu veel ruimer. De plechtige opening was een overrompeling. De vrijwilligers hadden heerlijke hapjes bereid.

Het waren eigenlijk de zusters Irma (83) en Josée (79) van de Annonciaden die vijftien jaar geleden vanuit een bevraging in de parochie zich met de kansarmen uit de eigen gemeente gingen bezighouden. Het initiatief groeide verder uit tot Welzijnhuis De Lage Dorpel waar Welzijnsschakels, de tweedehandswinkel en Digidak (voor mensen met weinig middelen die computerles willen volgen) onder één dak zitten. Het pand wordt ter beschikking gesteld door de gemeente en het project wordt gedragen door tientallen vrijwilligers. Elke vrijdagvoormiddag kunnen inwoners die het financieel of sociaal wat moeilijker hebben, er terecht voor een babbeltje, koffie of de tweedehandswinkel. Er is ook een kerstfeestje en een jaarlijkse uitstap naar een dierentuin of speeltuin ofzo.

“Vroeger werkten wij vooral met asielzoekers en vreemdelingen”, zegt zuster Josée. “Zuster Irma fietste rond in het dorp. Als ze huizen zag waar het gordijn bijvoorbeeld een tafellaken was, klopte ze aan met de vraag of ze soms iets mocht naaien voor hen of dat ze hulp konden gebruiken. Met hand en tand - want we spraken de taal vaak niet - legde Irma uit dat we wilden helpen.”

Vandaag zijn het steeds meer alleenstaande mama’s, gezinnen met schulden of huurproblemen of weduwes en weduwnaars die in De Lage Dorpel steun vinden. “Die mensen tillen elkaar op”, vertelt vrijwilligster Vonneke De Haeck."Ook de vrijwilligers vinden veel voldoening hier. Sommigen hebben de jongste weken kei-hard gewerkt om alles op tijd af te krijgen. Als er één iemand is die je niet mag vergeten, dan moet je zeker de naam van vrijwilliger Johan Anthonissen vermelden."

Bianca Broecks (30) woonde met haar kindjes Elyssa (2) en Tatyana (6,5) de opening bij. “Mijn vader is net overleden. We kenden enkele tegenslagen. Hier in De Lage Dorpel koop ik soms tweedehands kinderkleding en speelgoed voor een appel en een ei. Ik kom hier ook voor de gezelligheid, om alle zorgen even te vergeten. Toen mijn vriend en ik een serieuze lek hadden in ons appartement, zijn de vrienden van De Lage Dorpel ons komen helpen.”

Bianca leerde het initiatief kennen via de school van haar kindjes. Shirley (32) helpt als vrijwilliger. “Je krijgt echt waardering van de mensen en ik vind het zelf leuk om te komen, dan zit ik niet alleen en heb ik ook mijn babbel.” 

Zuster Josée is heel blij. "Als je hier een beetje een privé-babbeltje wil doen, moet je tenminste niet meer op de gang gaan zitten voor een gesprek. En onze tweedehandswinkel komt hier ook nog beter tot zijn recht. De ligging is nog altijd zeer centraal. We zijn dus allemaal heel tevreden."

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio