"Kunnen jullie iets met mijn nier?"

olaf de vries Foto: mia uydens

"Kunnen jullie iets met mijn nier?"

Print
Brecht - Meer dan 162.000 mensen bekeken al het hilarisch 'stomme Saab'-zoekertje van Olaf de Vries op Kapaza. Het is niet Olafs eerste stunt, want eerder doneerde hij anoniem een nier.

Olaf de Vries uit Sint-Job (Brecht) wordt overspoeld met reacties na zijn supergeestig zoekertje om zijn tweedehands-Saab die hem al handenvol geld kostte, te verpatsen via het internet. Terwijl 2dehands.be zijn zoekertje offline haalde, kreeg hij van Kapaza.be zelfs felicitaties dat het zo grappig is.

“Opvallend genoeg heeft 2dehands. be mij maandag nadat het in de media was gekomen, ook laten weten dat ze het eigenlijk niet van de zoekertjessite hadden mogen verwijderen. Maar ze geloofden kennelijk niet dat het echt was. Eerlijke verkopers die toegeven dat de auto die ze willen verlappen een absolute geldverslindende ramp is, zijn blijkbaar verdacht. Ach, die Saab is één groot schijtverhaal.”

Intussen tuft Olaf de Vries rond in een Ford Fiesta zonder ingewikkelde elektronica. Acht mensen stuurden een mailtje naar Olaf dat ze aan zijn crowdfundingproject willen meedoen om de stomme Saab mits 200 euro inleg samen kapot te kloppen. Van Saab zelf hoorde hij nog niks. “Die zijn toch al failliet.”

‘Samaritaanse donatie’

Met zinnen in zijn zoekertje als “Waarschijnlijk op een dinsdagmorgen na een verlengd weekend door de lokale jostiband in elkaar gezet”, zou je denken dat Olaf een copywriter is. “Nee hoor, ik ben een ICT’er die nadien nog een opleiding psychologie heeft gevolgd. Weet je wat ik gek vind? Dat mijn ‘stomme Saab’-zoekertje veel meer weerklank vindt dan het feit dat ik twee jaar geleden anoniem een nier gedoneerd heb.”

“Toen ik in de zomer van 2012 naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, het UZA in Edegem belde, met de boodschap “Met Olaf de Vries, ik heb een nier over, kunnen jullie daar iets mee?”, viel er ineens een stilte. Ik was niet de eerste die met het aanbod kwam, er was iemand me voor geweest.

Maar, die zat in de gevangenis en ze wisten niet zo goed wat ze ermeemoesten doen. In België is het blijkbaar nog niet mogelijk een nier af te staan als je niet dood bent. Of hetmoet voor familie zijn, dan kan het wel. Maar in mijn geval, de zogenaamde samaritaanse donatie ofwel een altruïstische donatie, kan het niet. Verzekeringstechnisch zou het blijkbaar niet goed zijn afgedekt. Ze zouden me nog eens bellen zegden ze, maar da’s nooit gebeurd.”

Uiteindelijk kon Olaf in het ziekenhuis van Rotterdam wel anoniem zijn nier doneren. “Leuk joh, waarschuw de media!”, adviseerden de artsen me. Dat deed ik, maar ik kreeg nul reactie. Dat mijn Saab nu meer weerklank krijgt dan mijn ‘nobele nierdonatie’, vind ik bizar.”

www.doneereennier.com (grappig persoonlijk relaas van Olaf)

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio