Eline De Roover nu ploegleidster van Else Belmans

Eline De Roover en Else Belmans Foto: Mia Uydens

Eline De Roover nu ploegleidster van Else Belmans

Print
Zandhoven - "Zij is nu mijn baas", lacht Else Belmans (31) schalks, terwijl ze naar Eline De Roover (22) wijst. Beide dorpsgenotes reden tot voor kort samen voor Topsport Vlaanderen, maar door een speling van het lot moesten ze hun leven een nieuwe wending geven. Eline is nu de ploegleidster van Else bij Autoglas Wetteren.
Negentienvoudig Belgisch wielerkampioene Eline De Roover kondigde in augustus vorig jaar haar afscheid van de wedstrijdsport aan. Ze moest stoppen om medische redenen, omdat ze door het compartimentsyndroom ondraaglijke pijn in de benen kreeg bij zware inspanningen.
 
Ook Else Belmans trapte jarenlang op het hoogste niveau mee. Vier jaar had ze een profcontract, tot in december bleek dat de Belgische Wielerbond voor de ploegachtervolging op de piste enkel met de mannen naar de Olympische Spelen in Rio in 2016 wil, en met een jonger vrouwenteam op Tokyo 2020 mikt. “Het is jammer, want we hadden nog kansen om ons te plaatsen voor Rio en staan op de wereldranglijst even hoog als de mannen. Ik wist meteen hoe laat het was, want ploegachtervolging was mijn ding. Mijn profcontract werd opgezegd.”
 
Intussen was Eline De Roover als ploegleidster bij Autoglas Wetteren begonnen. “Die eerste maanden heb ik alle voorstellen geweigerd, want het gedwongen afscheid van de wielersport was nog te pijnlijk voor mij”, zegt Eline.
“Maar na verloop groeide de honger om mijn ervaring te kunnen doorgeven. Ik ben nog maar 22, maar draai wel al veertien jaar mee in het circuit. Ik was al een cursus initiator begonnen, toen Jos Coolens van Autoglas Wetteren met het voorstel kwam om de dames te begeleiden. Een amateurteam, maar we rijden wel alle grote Belgische koersen mee, van de Omloop Het Nieuwsblad tot Gent-Wevelgem en de Marianne Vos Classic in Nederland.”
 
Toen Else in december de bui zag hangen, vroeg ze al lachend aan Eline of ze niet in haar “kermisploegske” mocht komen meerijden. Wat eerst een grap was, is enkele weken later realiteit.
“Ik ben heel blij met Else in mijn team”, zegt Eline, die als ploegleidster echt achter het stuur van de auto zal zitten om haar rensters instructies te geven. “Nu kan ze alles op de weg zetten en kan ze uitgerust aan he seizoen beginnen, terwijl Else vroeger nog een zwaar pisteprogramma had.”
 
Eén groot verschil met hun vorig leven: Else en Eline hebben nu een fulltime job. Else vond snel na het verlies van haar profcontract een baan in het onderwijs. Eline studeert deze maand af als regentes Godsdienst-Nederlands, maar werkt al als klantenverantwoordelijke bij Lauwereys Hoogwerkers in Pulderbos. “Ik doe dat graag: gemeentebesturen en dakwerkers bezoeken”, lacht ze.
 
Voor Else betekent het wel dat ze nu voor het eerst ’s avonds in het donker moet trainen. “Ik fiets nu samen metmijn vriend, dat kon ik vroeger nooit. Nadeel voor hem: hij kan nu geen spruiten meer koken, want dat lust ik niet, en dat maakte hij altijd klaar als ik in het buitenland zat. Dan stuurde hij altijd een spruitenfoto door.”
Eline wil als ploegleidster voor een toffe sfeer zorgen en kordaat ingrijpen indien nodig. “Een goede ploegsfeer heb ik gemist”, zegt Else. “Daar kijk ik echt naar uit.”  
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio