Stijn Stabel stunt

Print

Stijn Stabel Foto: SS

Zandhoven - Stijn Stabel (32) uit Zandhoven begon nog maar drie jaar geleden te trainen voor een triatlon. Tot ieders verbazing dwong hij tijdens de Ironman van Langkawi in Maleisië zijn selectie voor het wereldkampioenschap triatlon in Hawaii in oktober af.
 
 
Stabel beseft het zelf nog niet goed. Drie jaar geleden begon hij met triatlon. “Om iets te bewijzen voor mezelf, en om eens een keer die bijzondere ervaring mee te maken. Maar zonder echte ambities. Vroeger deed ik competitiezwemmen, maar na mijn studie vond ik een job waarvoor ik veel moest reizen. Bijna 70% van de tijd zat ik in het buitenland. Voor zwemmen was er toen geen tijd meer."
 
Intussen heeft Stijn nog steeds een job met onregelmatige werkuren en een zware verantwoordelijkheid, waarbij het duursporten een goede uitlaatklep is. Hij staat tussen vier en vijf uur ’s morgens op om zijn dagelijkse training afgewerkt te hebben vooraleer zijn werk aanvangt. En dat zeven dagen op zeven. Zo’n twee keer per maand staat hij zichzelf een snipperdag toe. “Ik laat me al drie jaar begeleiden door Marc Lamberts van Trimedico, die ook sporters als wielrenners Jurgen Van den Broeck en veldrijder Wout Van Aert begeleidt. Marc had me wel al verteld dat ik aanleg toon, maar toen ik in september naar de Ironman van Maleisië trok deed ik dat puur voor mezelf, niet om een klassement te halen.”
 
Dat draaide even anders uit. Stabel finishte totaal onverwacht vijftiende van de tweeduizend deelnemers en werd zelfs tweede in zijn leeftijdscategorie. Er namen ongeveer veertig profatleten deel, wat betekent dat de Zandhovenaar zo’n 25 beroeps-triatleten achter zich liet in de stand. In totaal deed hij tien uur en acht minuten over de 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en ruim 42 kilometer lopen. Die tijd is niet vergelijkbaar met triatlons als die van Zürich of Frankfurt, want in Maleisië was het veertig graden heet, heuvelachtig, winderig en heerst een luchtvochtigheid van 96%. Met zijn race plaatste hij zich voor het wereldkampioenschap triatlon op 10 oktober 2015 in Hawaii. “Ik ben heel realistisch en verwacht niks. Maar ik wil mijn kwalificatie wel waard zijn en ga intensief blijven trainen. Zwemmen doe ik normaal in het Netekanaal, al trek ik mijn baantjes nu ’s winters wel in de Wezenberg in Antwerpen.”
 
Met zijn zware voltijdse job met onregelmatige uren kan hij nooit aan het aantal trainingsuren van beroepsatleten geraken. De coaching, materiaal en reis naar Hawaii kosten ongeveer 15.000 euro. “Sponsors zijn meer dan welkom. Stel dat hij herbevestigt tijdens de legendarische Ironman in Hawaii, kriebelt het dan niet om van zijn passie zijn beroep te maken? Of is hij daar op zijn 32ste te oud voor? “Goh, ik heb nu een goeie job. Mijn coach heeft wel gezegd dat ik nog groeimarge heb vermits ik met mijn voltijdse baan niet voluit kan trainen. En de beste jaren van duuratleten liggen tussen hun 35ste en hun 40ste. Zeg nooit nooit, alles is mogelijk.”
 
Sponsors mogen zich altijd melden via stijnstabel@me.com
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio