© mia uydens

© mia uydens

© mia uydens

© mia uydens

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Jef en Mariette leven al drie weken met twee ijspistes in hun living

Terwijl de meesten nog moeten beginnen met versieren, leven Mariette (73) en Jef (74) Lenaerts al drie weken tussen de kerstdecoratie.

kmatthyssen

Met als kers op de taart hun ruim 35 huisjes tellend kerstdorp met ijspistes, dat dit jaar werd uitgebreid met een brandweerkazerne en wafelkraam. De zesde deelgemeente van Zandhoven wordt het kerstdorp van Mariette en Jef in de Amelbergastraat wel eens genoemd, en dat is niet gelogen. Zeven jaar geleden kochten ze hun eerste miniatuurhuisje aan, en sinsdien staat er geen rem meer op.

”We kopen er elk jaar enkele nieuwe. Als de kerstmarkten in tuincentra als Pelckmans , Vic Mertens of Rijmenants open gaan, zijn we direct ribbedebie om te kijken of er huisjes bijzitten die we nog niet hebben. Sommige tuincentra geven vanaf 26 december al grote kortingen. Dan vertrekken wij om 9u.” Dit jaar werd het kerstdorp uitgebreid met een brandweerkazerne, een trein, een boerderij, een bakkerij, een wafel- en een smoutenbollenkraam.

Omdat de tafels volstaan, loopt het kerstdorp nu verder bovenop de kasten in de eetkamer. Het is dochter Karolien die met engelengeduld het kerstdecor samenstelt. ”Dit jaar is ze begin november begonnen en ze heeft er wat langer aan gezweet dan gebruikelijk. Karolien is een perfectioniste.”

’s Avonds als het donker is, ligt de gezelligheidsfactor het hoogst. Over stroompannes maakt het koppel zich geen zorgen. “Met wat wij binnen branden voor verlichting heeft niemand zaken”, vindt Jef. “Bovendien verbruiken die huisjes niet veel. Misschien dat we wel wat zuiniger gaan omspringen met onze buitenkerstverlichting, maar daar overdrijven we nooit niet in.”

Mariette maakt prachtige kerstkaarten, waarmee ze deze zondag 30 november tussen 10 en 18u op de kerst- en geschenkenbeurs van Amukazand in Hooidonk (Langestraat 170) in Zandhoven staat. Dit jaar organiseert Gebrazan tussen 19 en 28 december ook voor het eerst kerstwandelingen in Zandhoven. In Huize Bruyneel op de Vierselbaan is er in die periode een kerststallententoonstelling tussen 10 en 17u, waar de wandelaars maar ook andere bezoekers iets kunnen eten en drinken. KMA Groepen kunnen reserveren voor de kerststallententoonstelling en -wandelingen van Gebrazan via 0477.47.93.90 of 0499.76.93.37.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio